ettan

Amerikanska forskare har studerat arbetsminnet, som ligger i pyramidliknande hjärnceller i främre delarna av hjärnan.

För att behålla informationen i arbetsminnet måste de pyramidala cellerna stimulera varandra, vilket sker med transmittorn acetylkolin, som binder sig till alfa7-nikotin-receptorer.

Acetylkolin frisätts när vi är vakna, men inte under djup sömn.

Koffein som finns i kaffe frisätter acetylkolin.

Dessa alfa7-receptorer stimuleras också av nikotin, vilket kan förklara varför så många med schizofreni röker.

De främre delarna av hjärnan gör att vi kan bilda och behålla begripliga tankar, vilket kan också vara stört vid schizofreni och även här kan nikotin ha en positiv effekt.

Forskarna tror att nya mediciner som stimulerar alfa-7-nikotinreceptorerna verkar lovande för behandling av kognitiva symptom.

Läs mer hos Science Codex.

Kommentar  
citicholine kan man ju köpa separat som bygger upp/stimulerar acetylcholinet....även ägg!
Det nya här är att alfa7-nikotinreceptorn står för närminnet via stimulering med acetylkolin. Ett läkemdedel mot kognitiva symptom som verkar via alfa-7-receptorn befinner sig under sluttestning och kan komma om 2-3 år på apoteken.
Den här typen av nyheter har förekommit på sajten flera gånger om jag minns rätt? Det verkar dock inte leda till nya mediciner...
Många med schizofreni är både storkonsumenter av kaffe och röka. Känner en med schizofreni som har ett vanligt jobb - han varken röker eller dricker kaffe. :-) Det skall bli intressant att se hur medicinen som har effekt på alfa7-receptorer verkar på dem som röker eller dricker massor av kaffe.
Glädjande nyhet. Men borde det inte gå lika bra att vara en storkonsument av kaffe?