En ny studie visar att schizofreni ger störst kognitiv nedsättning och mer än vid schizoaffektiv, som i sin tur har mer problem än vid psykotisk bipolär sjukdom, som även de hade mer problem än kontrollpersoner.

Studien fann också mindre kognitiv nedsättning och försämringar i vit substans hos anhöriga till personer med schizofreni, vilket talar för ärftliga faktorer.

Det verkade som mer av depression och mindre av långvariga psykoser gav mindre kognitiva störningar.

Från Schizophreniaforum.org.

Kommentar  
Han slutade med antipsykotika på 60- eller 70-talet, men han var arbetsoförmögen ändå så han måste ha fått kognitiva problem av psykoserna. Man blir inte frisk om man slutar med antipsykotikan antagligen för att kognitiva bristerna är kvar.
Tror att jag läst någonstans att Nash vägrade ta medicin. Vet inte om det stämmer?
En del tror dock att de själv är Gud eller Jesus under psykoserna. Ibland undrar jag om inte en del gillar psykoserna, eftersom man får ofta en stor betydelse och blir mer centrum för alla. Men visst är det en tuff sjukdom och de kan man ju se på Nash t.ex. Så intelligent, men ändå handikappad på något sätt.
Frågan är väl om man har accepterat sjukdomen eller inte? På sätt och vis så tolkar jag sjukdomen som ett bevis för att gud inte finns...
Till slut känns schizofrenin som helt normal och naturlig. Man har glömt hur det var innan. Nu ljuger jag lite. Jag vänjer mig aldrig.
Förmodligen är det så att jag har kognitiva svårigheter till följd av sjukdomen, men att jag har haft det så länge att jag tror att det är normalt.
Svårt att säga innan man testat. Men det kan nog bli andra effekter t.ex effekt hos de som inte får effekt av dagens antipsykotika och kanske effekt mot kognitiva symptom. Viktigast är nog effekt mot kognitiva och negativa symptom.
Om man tar antipsykotika som verkar på glutamat så borde man väl få mer livsglädje för det är väl en av de funktioner som dopamin har?
Att det finns antipsykotika nu som testas och som inte har effekt på dopamin. Sedan finns det snart läkemedel mot kognitiva och negativa symptom, som det tidigare inte fanns lika bra hjälp mot. Arvid Carlsson gjorde oss mindre tokiga, men nu kan man kanske behandla handikappen bättre. :-)

Quoting Admin1:

Det är svåra och komplicerade saker med psykoser. Arvid Carlsson kom väl på hur antipsykotika verkade ungefär 1963. Egentligen är det först nu 50 år senare, som man kommit lite längre än vad han kom på då. Kul att han får uppleva det själv. Han tycker säkert att det blivit komplext och kanske för rörigt. Kanske sitter han och grubblar på en enklare lösning. Skulle nästan misstänka det. Det vore kul att veta vad han tycker om dagens forskning.



Vad tänker du på när du säger att vi nu har kommit lite längre än vad han kom på då?