Ny forskning tyder på att hjärnans nervceller inte är genetiskt identiska som man har trott först utan att olika nervceller hos samma individ kan skilja sig åt något vad gäller generna.

I en undersökning hittades massor av genetiska förändringar i enskilda nervceller hos samma individ och 41 % cellerna var olika genetiskt.

Om generna skiljer sig så kan naturligtvis nervcellernas funktion och egenskaper ändras, men vad det betyder för den psykiska hälsan är oklart.

Om nervcellerna kan variera så här, så kan man börja förstå varför en identisk enäggstvilling får schizofreni, men inte den andre.

Dessa förändringar kan inträffa under graviditeten, men också senare i livet och t.ex orsakas av oxidativ stress som skadar generna och sedan vid reparationen som sker naturligt blir det fel.

Läs mer hos Schizophreniaforum.org.

Kommentar  
Det är bara 3 hjärnor och ett hundratal celler som studerats hittills. De studerade hjärnorna verkar ha varit friska, så detta fenomen borde drabba alla. Men man vet ju aldrig vid hjärnsjukdomar kanske förändringarna är ännu värre än detta. Man kommer säkert att göra fler studier och på olika sjukdomar.
Går det att bevisa att normala människor har identiska gener i sina hjärnceller?
The Scientist har en artikel om detta:

Indeed, Chun said it is possible that the observed genetic diversity in the brain may influence behavior, intelligence, and susceptibility to neurological and neuropsychiatric diseases. “I would say it is certain there will be functional consequences for at least some of these changes,” he explained.

http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/38095/title/Genetic-Diversity-in-the-Brain/
Det är nog inte så lätt att kolla generna i enskilda celler och det har nog inte varit möjligt så länge. Sedan kanske ingen har varit intresserad av att kolla detta, eftersom de antog att alla celler skulle vara lika.
Det lite förvånande att dem inte gjort upptäckten tidigare. Borde väl inte vara så svårt att kolla upp genetiken hos nervceller i hjärnan?
Det är för tidigt att säga ännu. Det har ju bara gjorts en studie. Det krävs nog större underlag för att man säkert skall veta.
Är den här upptäckten ett stöd för arv eller är det ett stöd för miljön?
Jag tror inte detta kan ge nobelpris, men det är en ganska viktig upptäckt, men fler liknande studier krävs. Det gäller ju inte bara hitta genetiska förändringar utan det gäller ju också att försöka komma underfund vilka problem dessa förändringar skapar för hjärnans normala funktion.
Är den här upptäckten värd ett nobelpris?
När vi lever i en lugn miljö kan vi fungera riktigt bra och inte bli psykotiska. Då har de friska cellerna övertaget. När vi hamnar i en kaotisk miljö får vi känningar från de skadade hjärncellerna.