En viktig reorganisationsprocess, som inträffar i tonåringens hjärna kan vara störd hos de som får schizofreni senare tyder en ny studie på.

Det är processen för att utveckla kontakter i hjärnan på större avstånd, som är störd, som krävs för att ge en effektiv vuxen hjärna.

De personer som hade schizofreni hade kortare kontakter i hjärnan än friska syskon och normala personer.

De kortare kontakterna i hjärnan var fler och starkare vid schizofreni och hos syskon, men syskon hade färre långa kontakter, men de hade starkare kontakter än normalt som kompensation (vid schizofreni svagare).

Läs mer hos medwireNews.

Kommentar  
Skadorna på myelinskidorna måste sitta på andra ställen i hjärnan hos personer med MS än vad de eventuellt gör hos schizofrena.
Intressant är att vid Multiple scleros försöker man återbilda myelin med läkemdel t.ex ett billigt antikolinergt läkemedel som heter benztropin. Kanske det kan vara något för schizofreni också?

http://www.nature.com/nrneurol/journal/v9/n12/full/nrneurol.2013.225.html
Myelinet är ett isoleringsmaterial och gör att nervkontakten blir effektivare t.ex vid längre avstånd.
Om myelinet är någon sorts stötdämpare i hjärnan?
På sätt och vis ja. Det verkar som kontakten mellan delar av hjärnan, som ligger längre bort från varandra är sämre vid schizofreni. Kanske kan det bero på att myelinbrist vid schizofreni. Men det kan gå att förbättra situationen för det kan gå att förstärka de långa kontakter som finns. Syskon har på något sätt lyckats med detta.