Amfetamin

Kemiska formeln för amfetamin

Genetiska förändringar, som kopplas till positiva upplevelser av amfetamin är också kopplat till mindre risk att få schizofreni och ADHD tyder en ny studie på.

Resultaten stöder att dopamin, som ger euforiska effekter av amfetamin, är kopplad både till schizofreni och ADHD.

Risken för euforiska effekter tros vara kopplad till högre risk för missbruk.

Eftersom vid schizofreni blockeras dopamin och vid ADHD ökas dopamin, så tyder det på att dopaminets roll vid dessa sjukdomar är mer komplicerad av vad som trotts tidigare.

Läs mer i Science Codex.

Kommentar  
I vissa delar av hjärnan är dopamin förhöjt, vilket leder till paranoia mm. Så att blockeringen sker av sjukligt dopamin, men också av annat dopamin, som kan ge biverkningar. Har man inte förhöjt dopamin så får man ingen antipsykotisk effekt av antipsykotika.
det stod ju att "dopamin blockeras vid schizzofreni" vilket skulle göra att vi blir mindre benägna att må bra. På det får vi visst ännu mera dämpande mediciner vilket gör att vi mår ändå sämre?
Om det är så att schizofreni beror på ett överskott av dopamin i vissa delar av hjärnan så är det inte så konstigt om vi inte mår bra av amfetamin.
50 % av de med schizofreni har eller har haft missbruk, så missbruk är vanligare vid schizofreni. Här verkar det tvärt om tycker jag det verkar, men här mättes bara eufori. Missbruket vid schizofreni ger kanske andra effekter än just ökad eufori.