inflammation

En grupp forskare har undersökt om nivåer av inflammationsmarkörerna CRP och IL-6 i barndomen är kopplade till risk att drabbas av psykos eller depression i ungdomen.

Det var 55 % vanligare att den tredjedel av barnen med högst IL-6-värde vid nio års ålder fick depression jämfört med tredjedelen med lägst värde.

Risken för psykossjukdom eller psykotiska besvär var med samma jämförelse 81 procent högre.

Inflammation kan bidra till att förklara varför hjärt–kärlsjukdom och diabetes finns vid depression och schizofreni.

Flera antidepressiva och antipsykotiska har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper.

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentar  
Jag är övertygad om att inflammationer är en stor bov i samband med schizofreni. Jag drabbas allt som oftast av inflammation. Motionerar på olika sätt men lika förbannat inflammation dagar efter.
Det sägs att allergier beror på att barnen har det för rent omkring sig. Barn på lantgård brukar sällan bli allergiska.
Det som skiljer barn idag från förr är väl att man har mer luftvägsinfektioner på grund av dagis, men mindre barnsjukdomar och bättre hygien. Mer virusinfektioner och färre bakteriella infektioner. Andra sjukdomar ökar också hos barn, som allergier, astma och diabetes.
Idag ger man Concerta till barn med ADHD medan förr fick de väl stryk antar jag. Båda medicinerna har biverkningar. :-) Vi kanske får börja med stryk igen för att hålla Scientologerna på gott humör :lol:
Barnsjukdomar var vanliga förr, men idag har väl de flesta barn fått sprutor mot det. Det jag undrar över att så många har ADHD och autism idag.
Risken att få schizofreni är normalt 1 % och har man inflammation, som barn är risken 1,8 %. Inte så viktigt detta utan i nivå med en enda schizofrenigen Vanligaste inflammationen hos unga är väl allergiska besvär av olika slag, där ingår också födoämnesallergier.