Närstående till psykiskt sjuka riskerar att själva drabbas av sjukdom. Resultatet kan bli långa sjukskrivningar och även förtidspensionering.

Det visar ett svenskt forskningsprojekt som fått internationell spridning.

– Anhöriga kan hamna i ett svårt utanförskap där man känner sig isolerad och otillräcklig, säger Eleni Siouta, forskare på Karolinska Institutet.

Läs mer hos Svenska Dagbladet. Tack Johannes för tipset! 

Kommentar  
Diagnoserna är alltid så att endera har man schizofreni eller så har man inte schizofreni och anses frisk. Så tror jag inte alls att det är vid schizofreni utan att de anhöriga befinner sig mellan schizofreni och frisk. 80 % av schizofrenin är ärftlig och finns i föräldrarnas gener.

Många anhöriga tror jag kan anses som halvsjuka egentligen och man pratar om att få 2 schizofrenigener från vardera föräldern. Det betyder att om föräldrarna kraschar psykiskt beror det bara delvist på barnets sjukdom, men också på förälderns egen sårbarhet, brist på ork och tankeförmåga.

Det föräldrarna främst behöver är en biståndsbedömare, som ger besked om hur ofta och med vad de skall hjälpa till med. Sedan borde boken: Family Work for Schizophrenia översättas till svenska så att föräldrarna får tips hur de skall hjälpa. Sedan finns det ju familjeutbildning och familjeintervention, men alltid bra med en bok eller uppslagsbok.