deltavågor

Deltavågor under sömn inom rött. 

Ovanliga hjärnvågor - deltavågor uppträder vid schizofreni i vaket tillstånd, men normalt annars finns liknande vågor endast under sömnen hos normala personer.

Hos råttor gavs med optogenetisk teknik deltavågor i hjärnan och då försämrades råttornas arbetsminne, men blev bra igen när deltavågorna togs bort.

Men det var bara i en liten del av thalamus, som förknippats med schizofreni, som detta fungerade. Thalamus är viktigt för korttidsminne, sömn, medvetande och sinnesintryck.

Deltavågor skapar en konstgjord signal, som stör normal kommunikation. Deltavågor kräver en speciell sorts kalciumkanaler, som om de blockeras med en medicin kan kanske bli en ny behandling mot schizofreni.

Läs mer hos MedicalXpress.

Kommentar  
Deltavågorna är som ni ser väldigt stora jämfört med andra vågor. Antagligen därför som de stör så mycket. Kalciumkanalerna som behöver blockeras är av en typ, som också kan ha effekt mot cancer. Det finns redan kalciumblockerare av andra kalciumkanaler som används vid högt blodtryck. Vad gäller schizofrenigener, så har hittats gener som påverkar kalciumkanaler.
Vore intressant att göra ett EEG, har bett läkaren om det men fick en MR istället.
Det sägs att personer med ADHD inte är helt vakna. De måste hålla sig i rörelse för att inte somna. Så fungerar inte bristen på vakenhet hos schizofrena enligt ovanstående.
Deltavågor?!

:-|