vasokonstriktion

En ny genetisk studie tyder på att schizofreni är en mild slags kärlkramp i hjärnan och reparationsmekanismen för sådana skador kan vara skadad också.

Detta har framkommit genom att studera vilka gener som ingår i schizofreni och det var gener, som har att göra med blodkärl och blodkärlsfunktion.

Schizofreni skulle därför vara hjärnans motsvarighet till kärlkramp (Prinzmetal angina eller spasmangina) för hjärtat.

Forskarna säger att det kanske kan gå att förhindra att schizofrenin utbryter genom att behandla tidigt kärlkrampen, så det blir inga skador och schizofreni.

Läs mer hos Translational Psychiatry.

Kommentar  
Hjärnan kan själv inte känna smärta i hjärnan, så kärlkramp i hjärnan gör inte ont
Migrän måste vara kärlkramp i hjärnan. Konstigt nog får man inte huvudvärk av schizofreni. Det borde man få om den berodde på kärlkramp.
Jag tror på denna nyhet. Den känns lika trolig som inflammation.
Lite tveksam till detta. Antag det stämmer att det är kärlkramp i hjärnan. Då borde man få skador här och där samt inte bara skador som ger schizofrenisymptom specifikt. Det verkar som två saker som kan vara skadade - det som ger kramp och det system i hjärnan som reparerar skador av kärlkramp i hjärnan. De diskuterar att stress kan trigga kärlkrampen och också att amfetamin kan göra samma sak. Amfetamin kan ge schizofrenisymptom, men amfetamin frisätter också dopamin, vilket kan ge psykossymptom. Dessutom de som tar amfetamin får inte schizofreni.
Man/en blir oftast mer avspänd när man blir äldre. Då borde också kärlkrampen i hjärnan minska.
Menar dem att kärlkrampen i hjärnan repareras av sig självt när man blir äldre?