Det finns många tänkbara förklaringar till varför människor med psykossjukdomar dör i förtid.

Ökad förekomst av kroppslig sjukdom kan bero på läkemedelspåverkan och livsstilsfaktorer men också underbehandling och underdiagnostik.

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentar  
Mitt intryck är att de svårast sjuka är svåra att hjälpa på grund av att de har svårt att göra de förändringar som krävs. Att den kroppsliga hälsan havererar kan bero på kognitiva brister, som gör ett svårt att införa hälsosamma förändringar i livet. Antagligen behöver de svårast sjuka, som har eget boende mycket mer stödinsatser än vad de får idag. Vet inte hur boendestöden arbetar. Kognitiv rehabilitering kan också vara en väg.

Jag tror det är viktigt att satsa på en effektivare och bättre vård för nyinsjuknade, så att färre blir svårt sjuka. Det är svårt att vårda sig själv om man är svårt sjuk tycker jag det verkar som. Skulle gissa att det är hög dödlighet i den gruppen.

Sedan kan nog schizofrenigenerna spöka och framkalla kroppsliga sjukdomar. Hjärnan är ju påverkad vid schizofreni och funktionen störd på olika sätt och det kan påverka funktionen och kroppshälsan. Så det är ett mycket komplext problem detta och svårt att lösa tror jag.