Hjärnans immunsystem är överaktivt hos de som har risk att få schizofreni samt i början av sjukdomen visar en ny studie.

Fynden stödjer att inflammation är en viktig del i utvecklingen av sjukdomen och tyder på att antiinflammatoriska läkemedel kan ha effekt.

Inflammatoriska ämnena cytokiner och mikroglia celler (hjärnans immunceller) verkar vara förhöjda i hjärnan vid schizofreni.

I denna studie upptäcktes att fler aktiva mikroglia celler fanns vid schizofreni och hos de med risk att få schizofreni och ju mer schizofrenisymptom desto fler aktiva mikroglia celler. Den person som hade högst mikroglia aktivitet fick kort tid senare schizofreni.

Mikroglia cellerna kan angripa kontakterna mellan synapserna (pruning), vilket kan utlösa schizofreni.

Forskarna planerar en studie för behandling med läkemedel mot aktivering av mikroglia celler för att se om symptomen minskar.

Läs mer i The Guardian.

Kommentar  
Schizophreniaforum.org skriver:

""Is the inflammation a result of the dopamine dysregulation that they detect at the same stage, or are they both related to some other reason that sets them both in motion?"

"There's an idea that, initially, microglial activity could be a helpful response that over time progresses to have a more detrimental impact," Bloomfield said. "But we don't really know at this stage."

http://schizophreniaforum.org/new/detail.asp?id=2241
För att förebygga schizofreni är det försent, men jag gissar att sjukdomen kommer ha ett lindrigare förlopp om nyinsjuknade behandlas. De förbättras ju efter 5-6 år och kanske när inflammationen upphör.
Det är kanske försent att sätta in antiinflammatoriska medel, när schizofrenin brutit ut.
Det har ju gjorts minst ett 30-tal studier av antiinflammatoriska läkemedel mot schizofreni, men resultaten har inte varit goda och det förklarade man med att alla har inte inflammation. Här verkar det som de som är nära att få schizofreni och de som nyss insjuknat har inflammation, så de är antagligen de som man bör testa på för att få effekt.
Det är nog säkrast att hålla sig till Omega-3.
Kanske om antipsykotika inte hjälper. Troligen är det nyinsjuknade och de med tidiga tecken på psykos, som behöver acetylsalicylsyra eller inflammationsdämpande.
Admin,

tycker du att vi ska självmedicinera med Magnecyl eller Aspirin?
Jag tror att jag ska köpa Omega-3 igen. Det är möjligt att de är en orsak till att jag mår såpass bra som jag gör idag.
Väldigt intressant detta. Omega-3 har ju antiinflammatorisk effekt och har i en studie minskat risken att insjukna i schizofreni med 40 %. Annars bland antiinflammatoriska läkemedel är väl acetylsalicylsyra som givit bäst effekt.
Det känns som att forskningen på schizofreni nu är inne i ett skede där lösningar inte är omöjliga.