komplement 

Komplementsystemet - Klicka på bilden för större bild

En ny studie visar att personer med schizofreni har 40 % mer av ett protein ur infektionsförsvaret, som heter C4 och som ingår i komplementsystemet.

C4 ingår i pruning, som innebär att onödiga kontakter mellan nerver i hjärnan rensas bort i tonåren.

Vid schizofreni anses att pruningen gått för långt så att för mycket kontakter mellan nerverna rensas bort av misstag, vilket leder till kontaktsvårigheter mellan olika delar av hjärnan samt också förlust av hjärnvävnad.

C4 genen ingår i MHC, som anses tillhöra de viktigaste schizofrenigenerna. Forskarna tror att det kan gå att ta fram läkemedel, som verkar på C4.

Läs mer i The Scientist.

 

Kommentar  
Intervju med en av forskarna:

https://spectrumnews.org/opinion/q-and-a/questions-mccarroll-stevens-immune-cells-sculpt-brains/
Kanske virusinfektion triggar schizofreni, som slår lite slumpmässigt. Men det behöver inte vara virus utifrån för vi bär på retrovirus i våra gener, som kanske aktiverats på något sätt.

Professor Torrey, som skrivit boken Surviving Schizophrenia har försökt bevisa virusteorin, men bara jobbat med yttre virus och inte viruset i våra gener.
West Nile virusinfektion kan ge nedsatt kognition hos 50 %. Microgliaceller och komplement ger pruning, men här talar man om C1Q och C3, men inte C4.

http://www.nature.com/nature/journal/v534/n7608/full/nature18283.html
Läkartidningen skriver om studien:
http://lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Nya-ron/2016/02/Overdriven-reducering-av-synapser-kan-ha-samband-med-schizofreni/

Läkartidningen har dock missat att en av världens stora experter på komplementsystemet Hans Muller-Eberhardt har arbetat i Sverige som bl.a provinsialläkare i Kalix. Antagligen var det på 60-talet.
Här kommer en kritisk artikel om denna studie:

http://www.slate.com/articles/technology/future_tense/2016/02/schizophrenia_genes_found_not_so_fast.html
Det finns psykosociala behandlingar, som minskar symptom och psykoser. Minst halvering kan man få med dem. Metakognitiv träning minskar vanföreställningar mer än antipsykotika.
Man vänjer sig!
Jag har mer eller mindre gett upp hoppet om att kunna åtnjuta någon ny form av behandling gällande schizofreni. Det handlar mer om att göra det bästa möjliga med dagens neuroleptika och hoppas på att sjukdomen ska läka med stigande ålder.
Lite skeptiskt till detta. C4 i sig triggar inte pruning utan signalen måste komma från något före C4. Normalt brukar antikroppar starta komplementet via komplementproteinet C1q. Jag har svårt att tro att högre koncentration av C4 skulle orsaka ökad pruning. Lite förvånad att man är så entusiastisk över just denna upptäckt.
Teorin verkar väldigt enkel och konkret. Förmodligen är det den mest sannolika förklaring som jag hört hittills.