hjärnans kortex

Kortex är det yttersta tunna mörkvioletta skiktet och under det den subkortikala delen av hjärnan

Vanligt förekommande genetiska variationer som är associerade med risk för schizofreni är inte kopplade till volymen av områden belägna under hjärnbarken, enligt en stor internationell studie som letts från Karolinska Institutet och ett universitet i USA.

Den konceptbevisande studien, som publiceras i Nature Neuroscience, ger en färdkarta för framtida forskning om möjliga associationer mellan hjärnvolymsmätningar och kända genetiska riskfaktorer.

Läs mer hos ki.se.

Kommentar  
Tidigare har minskning av hjärnvolymen skett om kortex inkluderas. En uttunning av kortex har setts. Det verkar dock som nyare antipsykotika har en nervskyddande effekt och borde inte tunna ut kortex. Gamla antipsykotika - Peratsin, Haldol, Cisordinol kan antagligen ge viss hjärnvolymminskning.
Små hjärnor leder nog till stora problem och en återgång i evolutionen när humanoidernas hjärnor var mindre. Man pratar om att det var föda med omega-3, som fick människans hjärna att växa.
Den medicinska forskningen har status för den handlar om att hjälpa mänskligheten som art att överleva. Det forskas hela tiden men det verkar som att de konkreta upptäckterna låter vänta på sig.
Kan undra vad barnen i Brasilien med små hjärnor får för funktionshinder efter virusinfektion från myggor?