Nature Communications

Läkemedel med GABA-effekt finns som bensodiazepiner, Lyrica mfl

Forskare har kopplat den hämmande transmittorn GABA till oönskade och påträngande tankar, som kan förekomma vid tvångssyndrom (OCD), PTSD, depression, ångest och schizofreni.

Att kunna kontrollera våra tankar är viktigt för att må bra och för att undvika påträngande minnen, bilder, hallucinationer, grubbel och svår, kvarvarande oro.

GABA-koncentrationen i hippocampus, som har bl.a betydelse för minnet, förutsåg förmågan att blockera hämtningen av minnen och därmed förhindra tankar och minnen från att återvända.

Vid schizofreni finns överaktivitet i hippocampus, som kopplas till påträngande symptom som hallucinationer.

Överaktiviteten kan bero på fel i GABA-nerverna i hippocampus.

Läs mer hos The British Journal.

Läs hela artikeln i Nature Communications.

Kommentar  
Scientific American har en artikel:
https://www.scientificamerican.com/article/brain-rsquo-s-ldquo-brakes-rdquo-suppress-unwanted-thoughts/
Problemet vid psykos är att gamla minnen kan omvandlas till vanföreställningar. Kan man förhindra att minnas gamla saker så kanske vanföreställningar i viss mån kan minska.
Har erfarenhet av att vid psykos kan livet rullas upp som en revy, ungefär som det ska vara vid en nära döden upplevelse.
Det är nog inte bara tankar utan vid schizofreni har man bättre tillgång till sina minnen. Dvs man minns saker man inte försökt minnas. Det kan också vara ett problem att man drabbas av oönskade minnen.