Det finns många genetiska likheter mellan olika psykiska åkommor som bipolär sjukdom, depression och schizofreni.

Läs mer hos SVT.se.  

Hos Nature Genetics finns själva studien att läsa. Intressant är att likheterna var små mellan schizofreni och autism.

TIME har en intressant artikel om detta.

Kommentar  
Antipsykotika minskar dödligheten med 15 % vid schizofreni och antidepressiva med 40 %. Så depression och kanske ångest verkar vara dödligare vid schizofreni än psykos.
Jag tror jag börjar förstå vad studien kommit fram till. De vanliga genvarianter de hittade står för 23 % av ärftligheten, som är 81 % för schizofreni. Men jag undrar om de tänker rätt här, eftersom de med icke-ärftlighet kan ju också ha sådana genetiska förändringar också. De har inte kommit fram att dessa gener står för 23 % av risken hos den enskilde individen utan hos den enskilde individen utgör den 23 % dvs om genrisken hos individen är 5 %, så utgör dessa faktorer 1 % i absoluta tal. Så tolkar jag artiklarna på Schizophreniaforum.org.

http://schizophreniaforum.org/new/detail.asp?id=1934

http://schizophreniaforum.org/laynews/detail.asp?id=1935
TIME har en artikel om detta som är läsvärd ett citat:

The latest data suggests that seemingly disparate symptoms — patients with bipolar experience extreme mood swings, while people with schizophrenia often suffer from delusions and paranoia — may not necessarily derive from different genes, but rather from different timing of exposures to risk factors, such as toxins or infectious disease during pregnancy, or early life trauma.

http://healthland.time.com/2013/08/12/common-genetic-ground-found-for-depression-schizophrenia-autism/
Du får låta några andra berätta sin livshistoria- hur de har tacklat schizofrenin.
Självhjälpsboken måste uppdateras och omarbetas, men den är ganska aktuell ändå om man jämför med t.ex Surviving schizophrenia, som kom 2006. Kanske omarbetar jag den nästa sommar.
Det som jag tycker är bäst och intressantast i självhjälpsboken är när du har skrivit frågor och sedan ger ett svar. Som till exempel:

"Vilka antipsykotika har bäst effekt?"
Det var Nissegossen själv, som ville ta bort den för han tyckte att den inte längre passade.
Det här kanske inte är rätt plats att påpeka det men självhjälpsboken förlorade en del av sin själ när Nissegossens berättelse plockades bort. Det var den enda manliga brukaren som hade en historia att berätta.
För 10 år sedan studerade man generna i familjer som hade hög risk för schizofreni och man hittade ett femtontal gener. Sedan när man sökte efter dessa gener hos andra med schizofreni så hittade man inga andra med dessa gener. Ett rejält bakslag. Sedan började man söka efter generna på ett annat sätt och leta lågriskgener och då gick det bättre.

Nära anhöriga kan också ha schizofrenigener utan att bli sjuka. De är nog säkraste källan, eftersom 80 % av schizofrenin kommer från släkten.
Det jag funderar på är om psykiskt friska också har de här förändrade generna som man har hittat?