Hospitalet

Skalden Gustaf Fröding på mentalsjukhus före kemikaliepsykiatrin

Vi har nyligen nåtts av de sorgliga uppgifterna om att självmorden ökar igen, i synnerhet bland unga människor.

Nyheten är kanske inte så överraskande, med tanke på de ökade klyftorna i samhället och ungas mycket svåra situation på inte minst arbetsmarknaden, men också på övriga marknader där de skall duga och prestera.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
Man glömmer lätt bort att psykoterapi är ganska dyrt - kanske 750-1000 kr per tillfälle om man går privat. En psykolog på sjukhus kan ha bara 2 patienter per dag (50 per månad), så det blir 1100 kr per patientbesök ungefär.
För mig har psykoterapin betytt jättemycket. Tidigare kunde jag inte föra ett samtal. Jag tvivlar på att jag skulle kunna medverka här på Viska om jag inte hade fått gå i samtalsterapi. Jag levde ensam i rymden innan dess. På månens baksida som en psykiater sa.
Det verkar som om psykoterapi inte är klart bättre än antidepressiva som kritiseras. Antidepressiva är oftast billiga och kostar 200 kr per 6 månader. Billigaste psykoterapin mot depression kostar nog 10000-15000 kr för 10 gånger.

Om man skulle betala själv skulle nog alla välja antidepressiva, men psykoterapi kan vara att alternativ, där antidepressiva inte hjälper. Lätt att glömma att psykoterapi inte är billig och den blir ännu dyrare om man räknar in kostnaden för sin egen tid och ev resor till terapin.
Världens bästa vetenskapliga tidskrift har skrivit nyligen om att psykologiska behandlingars effekt behöver studeras på hjärnan och effekten behöver förbättras:

"Men evidensbaserade psykologiska behandlingar behöver förbättras. Även om majoriteten av patienterna gynnas, bara ungefär hälften får en kliniskt betydelsefull minskning av symptom eller fullständig remission, åtminstone för de vanligaste tillstånden. Till exempel, även om effektsvarsfrekvensen varierar mellan studierna, ca 60% av individer visar signifikant förbättring efter KBT för OCD, men nästan 30% av dem som börjar terapi fullföljer den inte. Och i genomsnitt mer än 10% av dem som har förbättrats får sedan återfall. För vissa tillstånd, till exempel bipolär sjukdom är inte psykologiska behandlingar effektiva eller är i sin linda."

http://www.nature.com/news/psychological-treatments-a-call-for-mental-health-science-1.15541
Livet är en enda massa kemiska processer och kroppen består av en massa kemikalier huvudsakligen av biologiskt ursprung dock. Läkemedel är oftast kemiska föreningar, men det är ganska vanligt att växter utgör läkemedelsråvara kanske 50 % av läkemedlen kommer från växtriket egentligen.

Varför tar ungdomar sitt liv, som har det så bra jämfört med för 50 år sedan?
Jag skulle gissa att de blir för bortskämda, så det när de närmar sig vuxenlivet inte klarar av att hantera motgångar och svårigheter. Kanske bör skolorna lära ut motgångshantering. Sedan så talas det mer om självmord och sånt kan trigga förstås.

Vad gäller antidepressiva så har det varit känt i 30 år att effekten inte är särskilt god och att 25 % får ingen effekt alls. Dessbättre är effekten något bättre vid svåra depressioner än vid milda. Även om antidepressiva bara ger 10 % egentlig effekt, så tillkommer placeboeffekten på kanske 50 %, vilket bättrar på effekten hos individen.