Mina första minnen av svår ångest är från femårsåldern.

Ordet ångest fanns då inte i mitt ordförråd utan jag sade att jag hade dåligt samvete.

En känsla av skuld och oro som var mer än jag kunde bära.

Sen dess har den känslan varit en ständig följeslagare.

Det finnas varken vän eller man som följt mig så nära genom åren.

Läs mer vad Anna Isaksson skriver i RSMHBloggen.

Kommentar  
Helt OK Geta. Det var mitt första blogginlägg. Nästa blir värre, jag gruvar mig.
Är egentligen inte i form att hålla på och skriva vare sig här eller på RSMH-bloggen. Men det blir bättre. Lite blåst och regn och så sköter jag dotterns inkontinenta valp samtidigt som jag spelar Winnerbäck i lurarna.
Är nog lite överkänslig.
Yoki
Jag får be om ursäkt om jag har uttryckt mig klantigt. Vi här på Viska ska naturligtvis inte recensera vad som skrivs på RSMH-bloggen. RSMH brukar inte skriva något om Viska.
Jag gör ständigt samma misstag. När någon inte vill eller kan förstå så blir det så viktigt för mig att förklara. Alla måste ju få ha sin åsikt. För mig handlar det människosyn. En oförståelse för hur vi kan ha det. Att det sedan finns olika sätt att komma tillrätta med det är jag helt med på och kan variera från person till person.
Har nyss tillbringat en månad på psyk och mött många människor , var och en med sin problematik. Skulle aldrig falla mig in att prata om deras "jobbigheter" i nedsättande eller förlöjligande ordalag. Det är just det jag tycker att ni gjorde.
KBT har blivit någon slags religion som passar många men långtifrån alla. Det är ändå bra att det finns.
För mig är det enkla saker som hjälper tex promenera i regn och blåst, vara med djur, skogspromenader, gå fort som s..., och så musiken.När det är lite mer hanterbart så är det bra med vänner som inte gärna pratar sjukdomar och inte frågar så mycket eller på förhand kan och vet allt.
Yoki
Idag säger man att vid psykos och även schizofreni så har man ingen sjukdomsinsikt i det akuta skedet. Vid schizofreni kan man också förlora sjukdomsinsikten permanent. Jag hävdar dock att vid andra psykiska sjukdomar kan man också förlora sjukdomsinsikten vid akuta besvär för annars skulle man inte ha några problem.

Det skall finnas KBT som är effektiv mot ångest för denna starka KBT har man modifierat och skall använda mot schizofreni.

Men annars som självhjälp är väl andningsövningar effektiva och att läsa självhjälpsböcker är också bra.

Nissegossens att gå igenom ångesten och alltså inte behandla den är nog OK. Det förekommer också expositionsterapi dvs man ökar på ångesten, så avtar den senare.

Själv ser jag ångesten som en skojare och bedragare och sådana bryr man sig inte om utan ignorerar.

Här finns en bra artikel om självhjälp vid ångest:
http://www.viska.se/index.php/sjalvhjalp/2357-sjaelvhjaelp-vid-angest
Kan inte låta bli att skriva ett inlägg till. Blir lite upprörd. Benzo är det inte frågan om. Vi känner väl alla till varför. Att låta ångesten gå rakt igenom som NG gör är ett bra sätt, det enda faktiskt, man har ju inget annat val. Jag har lite svårt att förstå att man inte förstår att en del av fenomenet ångest är en oförmåga att förstå att oron är obefogad. Var och en med psykisk ohälsa har sina problem. En del har ångest andra har annat. Det kanske är fel att skriva om just ångest, är det lika fel att skriva om annat som är jobbigt ? Ska det inte finnas utrymme för att skriva om både det som är bra i livet och det som är jobbigt för en del av oss? Minns också att jag gav två exempel på ångesthantering.
Att skrika rakt ut under en ångestattack gör jag sällan, det har väl hänt någon gång och skulle det hända igen hoppas jag att jag då är ensam. Jag tror att de flesta har sin egen problematik och mår nog bättre av att mötas med respekt och förståelse.
Anna Isaksson/Yoki
Admin du efterfrågar lösningar på problem i RSMH bloggen.
Det finns två självhjälpsmetoder som jag nämner i inlägget om ångest.
* Lyssna på musik i hörlurar.
* Röra på sig. Motion är väl aldrig fel...eller?
Anna Isaksson/Yoki
Psykiatrin har kanske samma problem, som skolan. När inte eleverna lyckas, så bra är det skolans fel och samma sak blir det kanske för psykiatrin.

För schizofreni är det så att visst kan man förbättras av bättre vård, men det beror på en själv delvis att man inte lever ett psykosframkallande liv med medicinavbrott och missbruk. Sedan om man saknar sjukdomsinsikt så är det svårt.

Kanske vi har en felsyn på individen och måste inse att alla inte är lika utan att det hela tiden kommer att finnas skillnader. Människan är ingen massproducerad identisk vara, som en tablett t.ex.
Det beror kanske på att det är mera accepterat idag att ha psykisk ohälsa att man inte söker några lösningar utan bara skriker rakt ut.
När man läser RSMHBloggen och vad RSMH:are skriver där, så beskriver de oftast problem, men har ytterst sällan några lösningar att presentera för hur de själva skall göra eller hur andra skall göra. Det verkar som RSMH borde satsa på utbildning och särskilt i självhjälp. Kan man hjälpa sig själv så kan man hjälpa andra. Det är mycket av det hjälplösa skriket över RSMHBloggen.
Det gäller att göra som Nissegossen- gå rakt igenom ångesten. Det verkar som att när man väl börjat med ångestdämpande mediciner, så blir ångesten bara värre och permanent.