Överläkare Ullvi Båve

Det är betydligt vanligare att en depression återkommer än att den inte gör det. Alla patienter som har haft en depression behöver därför ha en förebyggande behandling. Livslång förebyggande läkemedelsbehandling förekommer, och borde sannolikt erbjudas våra patienter oftare.

En helt ny del i vårdprogrammet handlar om terapiresistent depression.

I dessa fall överväg andra vanliga diagnoser eller samsjuklighet som ångestsyndrom, alkohol- och cannabisbruk, autism eller schizofreniutveckling.

I första hand rekommenderas tillägg med litium, vilket har bäst vetenskapligt stöd.

I andra hand tillägg av mirtazapin eller mianserin, och i tredje hand ECT behandling. ECT har god effekt vid terapiresistenta depressioner, om än inte lika god som vid svår depression.

I fjärde hand kan man lägga till antipsykotika som aripiprazol eller quetiapin.

Läs mer hos Janusinfo.

Kommentar  
Vid katatoni som är livshotande kan ECT vara livräddande vid schizofreni. Ibland används ECT då antipsykotika inte ger effekt och för att få effekt.
ECT gör inte någon som helst nytta vid schizofreni. Har själv testat det.
Vid svåra psykotiska depressioner ges ECT enligt artikeln. Lite underligt eftersom ECT har ingen god antipsykotiska effekt. Men tanken är kanske att få god effekt på depressionen, så att psykossymptomen upphör. Förvånad att inte tillägg av antipsykotika ges här.

Depression ökar självmordsrisken 20 gånger, vilket är högre än psykos som ökar risken 5 gånger. Men kombinationen psykos och depression är säkert inte bra t.ex kommenderande röster som manar till självmord. Vid schizofreni sägs nu att depressioner finns de första 5 åren och sedan är det mest negativa symptom, som kan likna och förväxlas med depression. Här på Viska finns ett depressionstest, som kan skilja mellan depression och negativa symptom. den tydligaste skillnaden mellan depression och negativa symptom är att vid negativa symptom saknas känslor.

http://www.viska.se/index.php/har-jag-depression