Varje år lider en tredjedel av Europas befolkning av psykisk sjukdom.

Färre än en tredjedel av dem får behandling av psykiatrisk expertis.

Det finns starka bevis för att stärka förtroende för och tillit till psykiatrin samt mental hälsoförståelse ökar andelen hjälpsökande, vilket på sikt kan minska sjukdomsbördan.

Bland ungdomar i Sverige känner 35 % igen symptomen på schizofreni.

Följande åtgärder kan förbättra situationen: 

  • behandlad av en erfaren och samma psykiater
  • minska skamkänslan över att vara psykiskt sjuk
  • undvika skapa negativa erfarenheter genom t.ex maktspråk, våld och okunnig personal 
  • uppnå symtomfrihet och återställd funktion.

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentar  

Quoting Admin1:

Frågan: Är du nöjd med vården? har jag aldrig fått på 20 år. Kanske är det det stora felet med psykiatrin? Om man vet om folk är nöjda eller ej, så kan man anpassa vården så den blir populärare.



En sådan grundläggande fråga borde de ställa. Att de inte ställer den frågan tyder på att något är fel.
Frågan: Är du nöjd med vården? har jag aldrig fått på 20 år. Kanske är det det stora felet med psykiatrin? Om man vet om folk är nöjda eller ej, så kan man anpassa vården så den blir populärare.
Jag tror att det förekommer många missförstånd inom sjukvården.
Forska mer på sjukdomsinsikt och hur den skall behandlas effektivt tycker jag är viktigt. Saknar man sjukdomsinsikt kan man vara mycket missnöjd med psykiatrin och den onödiga behandling och diagnos som man fått.Dessutom är man sjukare när man saknar sjukdomsinsikt och behöver tvångsvård mer.

En sak som är viktig har psykiatrin gjort fel, så erkänn direkt och beklaga det hela. Då blir de flesta nöjda.

Inom trafiken finns nollvisionen om dödsfall. Kanske skulle psykiatrin ha en nollvision vad gäller missnöjda patienter och jobba mer med dem och ge psykologsamtal eller liknande.

Folk kan missförstå också kapitalt. Minns en man som ansåg att en läkare försökt ta livet av hans mamma genom att ta bort en medicin som hade enbart placeboeffekt, men som han trodde var livsviktig. Preparatet hette Aciglumin och var för att höja magsyran.