Hög på amfetamin slår Niklas ner en man med ett järnrör. Är det på grund av att Niklas hamnat i en tillfällig psykos eller är han allvarligt psykiskt störd? 

Olika läkare kommer till helt olika slutsatser.

En av  läkarna – han som träffar sin patient kortast tid – blir den som tillslut avgör Niklas öde. För obestämd tid framåt.

Lyssna på radioprogrammet 28 minuter hos Sveriges Radio.

Berättelsen om Niklas uppmärksammar sammanfattningsvis den systematiska särbehandlingen av psykiskt sjuka i den svenska rätten.

Rådande ­system cementerar bilden av psykiskt sjuka som ­avvikande.

Fördomen om att psykiskt sjuka männi­skor är farligare än andra återskapas, precis som stereotypen av en ”psyksjuk” som dålig besluts­fattare står kvar. 

Läs mer vad Jur.dr Moa Kindström Dahlin skriver i Svenska Dagbladet.

Kommentar  
det verkar va hej o sjå med, saken. :eek:
Det är nog ett halvdussin här som suttit på rättspsyk, men ingen har varit missnöjd med personal eller vården där. Men av det halvdussin drygt som bott på gruppboende kom 2 inte överens med personalen och flyttade till eget boende. Ytterligare 2 som bott på gruppboende har flyttat till eget boende, så gruppboende behöver inte vara långvarigt heller.

Sedan kallas ibland rättspsyk för det kvarvarande mentalsjukhusen, men det stämmer inte för medelvårdtiden är bara 5 år. På mentalsjukhusen var det oftast livstid. Idag gissar jag att ett tiotal kan sitta livstid på rättspsyk. Så mentalsjukhusplatserna har minskat från 55000 sängar (justerat för folkökningen) till 10 sängar - imponerande.
Det tvivlar jag på!
Det är möjligt att man får ett bättre bemötande inom psykiatrin om man smäller till någon med ett järnrör. Jag menar då beter man ju sig som en "man".
Ärftlig brottslighet innebär att man begick brott före insjuknandet eller att föräldrar eller syskon har begått brott. Kan kanske delvist i alla fall kanske vara nedärvt men kan också bero på missbruk förstås. men förekommer det också i tidigare generationer så kan man misstänka ärftlighet. T.ex ADHD har ju förhöjd brottslighet antagligen kanske på grund av impulsisitet och kanske också missbruk.
Ärftlig brottslighet måste väl menas att man socialiserats in i brott?
Det innebär t.ex att det krävs randomiserade vetenskapliga studier som bevisar att tidsbegränsad rättspsykiatrisk vård eller fängelse är sämre än obegränsad rättspsykiatrisk vård vad gäller återfall i brott. Samtidigt för att rättspsykiatrisk vård skall vara motiverad, så skall brottsligheten gå att vårda bort. Det finns de med schizofreni som har ärftlig brottslighet och som begick brott innan insjuknandet. Här krävs bevis för vård av sådana är meningsfull.

Rättspsykiatri är inte bara juridik utan också vård och en granskning av det vetenskapliga underlaget för den rättpsykiatrisk vården är nog egentligen viktigare än det juridiska.

Personer med schizofreni har inte så stort vårdbehov. Man är inlagd 6 dagar per år i genomsnitt dvs 1,7 %, vilket är lite jämfört med rättspsyks 100 %. Så fängelse kombinerat med 1,7 % rättpsyk kan fungera, särskilt som man på fängelse inte kan avbryta medicineringen, som är vanligaste orsaken till inläggning.
Det lät som han ansågs ha paranoid schizofreni och att han blivit frisk. Nu tillfrisknar man inte ofta från paranoid schizofreni och dessutom kan amfetamin ge symptom, som liknar paranoid schizofreni. Innan man ställer schizofrenidiagnos skall missbruk uteslutas liksom schizoaffektiv. Dessutom vid schizofreni är det huvudsakligen missbruk som ökar våldsrisken. Så det verkar helt fel med rättspsyk för honom.

En sak som glöms med rättspsyk är att det skiljer sig från fängelse, som enbart är ett straff. Rättspsyk är också vård och då kommer kraven på vetenskaplighet i straffet/vården, som helt saknas i fängelse. Därför måste den rättspsykiatriska vården vara evidensbaserad och ha ett vetenskapligt underlag, som den drivs efter.