Dagen efter knivmorden i Trollhättan fick en psykiatriprofessor på Karolinska Institutet en fråga av en DN-reporter: Kan psykisk sjukdom vara en tänkbar orsak bakom dådet?

Nej, sa professorn, den sortens samband existerar nästan aldrig.

Beskedet speglade förstås kunskapsläget och var klargörande, men samtidigt illustrerade frågan hur svårt det är för medierna och i förlängningen allmänheten att släppa föreställningen om psykiskt sjuka som brutala våldsverkare.

Läs mer hos HD.se. Tack Peo för tipset!

Kommentar  
Jag skulle aldrig vilja bo på mentalsjukhus. Verkar som folk blev friskare när mentalsjukhusen las ner.
Att leva på ett mentalsjukhus resten av sitt liv när man får en så allvarlig diagnos som schizofreni är för mig inte främmande. Det är för att jag menar att livet då på sätt och vis redan är kört.
Samhället satsar ganska mycket på att psykiatrin skall skydda oss via tvångsvård och rättspsyk mot personer med psykisk sjukdom, som kan bli farliga . 50 % av psykiatrins sängplatser går åt till detta. Oftast inga allvarliga saker utan hot och misshandel gör att man hamnar på rättspsyk. 5 år är medeltiden på rättspsyk och tvångsvård varar i snitt 3 månader. 75 % har missbruk, så missbruk verkar göra psykiskt sjuka farliga. I och med att missbruk dominerar vid tvångsvård, så kan bara en mindre del av tvångsvården vara onödig - kanske 5 %. Inte så mycket att orda om.

Synd att det inte finns något psykiatriprogram på TV typ Fråga psykiatern. I en sådan programserie kan man belysa stigma bl.a. Psykiska problem drabbar ju väldigt många idag, men man informerar nästan bara om kroppsliga sjukdomar på TV.