Rättspsyk, Sundsvall

En plats på rättspsyk kostar nog 2 miljoner per år per person. Rymningen sparade pengar för Landstinget där.

För 20 år sedan rymde den i dag 62-årige mannen från rättspsyk i Sundsvall.

Sedan dess har han hållit sig undan i Kanada.

Men nu är han "fri". Högsta rättsinstans har satt stopp för svenska myndigheters upprepade beslut om tvångsvård.

Läs mer i Aftonbladet. Tack vnv för tipset.

Kommentar  
Det är färre idag som får rättspsyk än tidigare. Invändningen mot rättspsyk är de långa vårdtiderna, som i snitt är 5 år. Vården verkar inte särskilt snabbverkande eller effektiv. Rättspsyk skall reserveras för allvarligare brott i kombination med allvarlig psykisk sjukdom, som kräver heldygnsvård. Mycket få får rättspsyk då. Det är landstingen som betalar rättspsyk medan fängelse betalar Staten, så rättspsyk tar pengar från vården. Problemet med rättspsyk är att det blir ett väldigt liv på media vid återfall i brott. Samma problem finns inte alls vid fängelse. Att man hamnar på rättspsyk kan bero på dålig missbruksvård, eftersom 75 % på rättspsyk har missbruk.
Uppenbart behövs ingen psykiatrisk vård - människan klarar sig ju utanför vården. Det där måste ju ha blivit en prestigesak. Sånt är pennalistiskt och ska inte hända i ett civiliserat land. Ge vård när det faktiskt behövs. Om han gjorde ett brott för länge sedan var kanske fängelse ett bättre och billigare alternativ. Då är straffet över när det är avtjänat. Fängelse för svåra brott är betydligt kortare än 20 år.

Quoting Geta:

Vad har man att välja på?



Viss valmöjlighet har man. Man behöver inte ha mer kontakt med psykiatrin än nödvändigt.
Här i stan går det också en dam med handskar. Kan undra vad hon är för mystisk person?
I England rymde en som mördat från rättspsyk. Han åkte till Frankrike och jobbade som lärare på en skola. De tyckte han var mystisk för han gick alltid med handskar på för att inte lämna fingeravtryck och påstod att han jobbade åt en underrättelsetjänst. Franska polisen kolla upp honom efter anmälan från skolan och fann att han hade rymt från rättspsyk.

http://www.viska.se/index.php/nyheter1/20-oevrigt/2991-rymling-fran-raettspsyk-tog-jobb-som-laerare
Vad har man att välja på?
Man måste nog släppa tanken på att bygga sitt liv på att bli en kroniskt sjuk kund på psyket.
Tyder på att vårdtiderna på rättspsyk kan vara för långa och också för kostbara för landstingen, som får stå för fiolerna. Man borde se över vårdtiderna på rättspsyk, där medelvårdtiden är 5 år. 75 % av de som vårdas där har missbruk, så tidigare utskrivning borde kunna ske om man kontrollerar att de inte missbrukar. Det är lite lång vårdtid med 5 år, när cancer kan ha vårdtider på 1-2 dagar. Kroppsliga sjukdomar har korta vårdtider, medan psykiatrin har rekordlånga vårdtider. Vid schizofreni är man i snitt inlagd 6 dagar per år, men medelvårdtiden kan vara en månad.