Redan på 1960-talet lärde skolmedicinen ut att schizofreni är den farligaste och mest fruktansvärda sjukdomsform som drabbar mänskligheten.

Ju mer politikerna har tagit avstånd från den uppfattningen, desto mer har den bekräftats av verkligheten.

I USA bekräftat med skjutvapen och i Sverige med stickvapen.

Läs mer i insändaren i Sydöstran.

Kommentar  
Nej det har han inte och han vet inte heller att 2200 personer, som kan bli farliga för sig själv och andra är inlåsta på psyk. Det är nyinsjuknade unga män som är farligast och personer med ärftlig benägenhet för våld. Sedan kan vi heller inte förhindra mord och misshandel, som psykiskt friska begår.
Han har inget bevis för att alla dessa våldsdåd har begåtts av schizofrena personer.
Jag vet att det är låg status att ha schizofreni, men det kanske även finns ett utbrett hat mot schizofrena.
Kan undra vem han är? Han verkar ha en väldigt negativ syn på schizofrena personer.
Kanske fel att diskutera 100 år tillbaka för en sjukdom, som då saknade effektiv behandling. Idag finns behandling och schizofreni är mest ett arbetshandikapp. Idag sitter bara 1 % av de med schizofreni på rättspsyk i Sverige, vilket är lika mycket som de som sitter i fängelse i USA. Farligheten beror på missbruk eller att man var våldsbenägen före insjuknandet.

Det som fattas är tidig upptäckt och behandling av psykoser, depåinjektioner till nyinsjuknade och bättre behandling av missbruk.

Psykiatrin har 4400 vårdplatser och 2200 går till tvångsvård och rättspsyk dvs vård av de som kan bli farliga för sig själv och andra. 75 % av dem har missbruk, vilket antyder orsaken till våld. Ganska stora resurser satsas på att förebygga våld. Problemet är att psykiatrin aldrig kommunicerar detta utåt. Så ingen är medveten om det.