Fredrik Gothnier

Vad är återhämtning?

Det innebär för mig att ha ett fungerande och tillfredställande liv.

Inte att man nödvändigtvis är helt symptomfri och ”botad” utan att man har hittat strategier som gjort det möjligt att leva med psykisk ohälsa.

Även om det innebär att man har vissa svårigheter som man kan behöva hjälp med.

Jag anser att det finns hinder för återhämtning.

Läs mer i RSMHBloggen.

Kommentar  
Många negativa symptom avtar med tiden. Vad gäller mediciner, så är det bara Vraylar (likt Abilify), som har effekt mot negativa symptom, men det preparatet finns ännu bara i USA.
Hur tar man itu med negativa symtom? Har aldrig kommit underfund med det.
Det är inte förrän man blivit av med alla sina positiva symtom som man känner sig motiverad att ta itu med de negativa symtomen.
Om man skall tro den nya uppdelningen av schizofrenipsykoser i 3 biotyper så kan 32 % (biotyp 3) återhämta sig minst mot dagens siffra på 17 %. De som hade biotyp 3 hade miljöorsakade psykoser, så fixar man till en gynnsam miljö där kan fler återhämta sig.
När man börjar återhämta sig från schizofreni så inser man på vilken skör tråd den psykiska hälsan vilar.
Att hålla på att förbättra återhämtningen på andra sätt tror jag inte så mycket på. Det viktiga är att försöka minimera psykoser, som kan innebära depåinjektioner till fler, mer behandling av missbruk och psykosociala behandlingar. Målet måste vara att bara få en psykos i livet. Får man bara en psykos klarar man sig ganska gott.
SBU anser att 17 % av de med schizofreni blir återhämtade. Många saker som Fredrik klagar över går att lösa säkert för nästan 45 % till.

Det gäller att få folk att börja jobba igen. Det löser många problem som Fredrik beskriver och minskar säkert också inläggningar. Idag jobbar 15 % med schizofreni, men med IPS-modellen plus tillägg av kognitiv träning Cognitive skills for work kan 60 % jobba. IPS-modellen är en del av psykiatrin, som ordnar jobb och bistår med en arbetscoach. Jag tycker att jobbar man kan man känna sig återhämtad, eftersom sjukdomen just försämrar arbetsförmågan.

http://www.viska.se/index.php/sjalvhjalp/2254-arbete-och-sysselsaettning