Sök efter symptom

Uppdaterad: 1 oktober 2017

Omega-3 och Omega-6 är de viktigaste (essentiella) fettsyrorna, som inte kroppen kan tillverka själv utan som måste finnas i kosten. Personer med schizofreni har lägre nivåer av dessa fettsyror i blodet än normalt. 

Omega-3 har en rad olika effekter, som viss antiinflammatorisk effekt samt effekt på hur generna utnyttjas för att tillverka proteiner. DHA, som ingår i fiskolja ingår i nervcellernas membraner, som har betydelse för kognition och beteende. Omega-3 kan också ha en nervskyddande effekt. 

Omega-3 har testats mot schizofreni på rätt sätt i 16 olika randomiserade, kontrollerade studier.

Tyvärr var de kortvariga och maximalt 4 månader.

Bara 4 av testerna visade på en liten förbättring i symptom, så effekten är inte bevisad ännu. Oftast är dosen 2-3 g/dag, men för höga doser upp till 10 g/dag finns bättre men begränsade bevis på effekt på symptom och då främst negativa symptom och rörelsestörningar (tardiv dyskinesi). 

En studie visade att Omega-3 inte kan förebygga återfall i psykos vid schizofreni. 

De med tidiga tecken på psykos utan tidigare psykos kan minska psykosrisken med 40 % genom 4 kapslar Omega-3 per dag enligt en undersökning och effekten kvarstod i 7 år. En annan studie har ej kunnat visa sådan effekt efter ett år, men studien fortsätter minst ett år till. Hoppet är att Omega-3 ger viss skyddseffekt mot att få schizofreni.

Mindre studier tyder på att Omega-3 kan förbättra kognitionen vid schizofreni. 

Vid depression och bipolär har Omega-3 effekt, men inte mot depression vid schizofreni. 

Omega-6 har mycket sämre bevisad effekt än Omega-3. 

Biverkningarna är lindriga med magbesvär, som illamående, diarré och känslig mage (dyspepsi). 

Blödningstiden förlängs av Omega-3 vilket kan vara en risk för vissa. Risk att använda Omega-3 kan finnas vid diabetes typ 2 kombinerat med astma, som inte tål acetylsalicylsyra. 

Dosen, som oftast används vid schizofreni är 2 - 3 g ren Omega-3 per dag. Det normala dagsbehovet är 1 g omega-3, vilket fås av 2 mål fetfisk (lax, makrill, strömming eller sill) per vecka. Tror du på Omega-3 ät 4 mål fetfisk per vecka istället för dyra Omega-3 kapslar. 

Linfröolja, som finns i mataffärer, måste omvandlas i kroppen till Omega-3, men bara 20 % omvandlas och omvandlingen kan hämmas av andra fetter, som Omega-6 fettsyror. Därför är linfröolja att betrakta som ett extra tillskott. Jag äter fet fisk fyra dagar i veckan och de dagar jag inte äter fet fisk tar jag en matsked linfröolja, som extra omega-3 tillskott. 

Huvudsakliga källor: 

NICE Advice (England) 2013 

Supplementation with Omega-3 Fatty Acids in Psychiatric Disorders: A Review of Literature Data 

J. Clin. Med. 2016, 5(8), 67; (kan läsas gratis)

Kommentarer   
Admin1
#3 Admin1 2017-10-01 14:28
Eftersom högsta doserna som var 3-4 gånger högre verkar ge bättre effekt kanske effekten förbättras av 2-3 mg vid 3-4 gånger längre tid dvs omkring ett år. Dessa studier var ganska korta.
Citera
Admin1
#2 Admin1 2016-11-10 18:48
Det har antagligen knappt någon effekt, men kanske har det med dos att göra och att doserna är för låga för att få effekt. 2 g av ett livsmedel per dag är inte mycket. Av acetylsalicylsyra ger man 3-6 g per dag och det har också antiinflammatorisk effekt.
Citera
Ready
#1 Ready 2016-11-06 21:15
Omega-3 verkar vara en sådan sak som forskarna har bestämt sig för borde hjälpa mot schizofreni. Naturen låter sig inte alltid förklaras så som forskarna tror.
Citera
Lägg till kommentar