Du är inte ansluten. Nyhetsbrevet kan innehålla viss användarinformation så att de kanske inte visas korrekt.

Månadsbrev från Viska

Månadsbrev från Viska

Viska





 


Geta


 

Nyheter


Behandlingar för att förebygga psykos

Ett kommande psykotiskt utbrott kan identifieras och förhindras om det upptäcks tidigt och lämpliga åtgärder vidtas för att ta bort det.

75 % av de unga som får tidig behandling är kvar i studier eller arbete efter behandlingen. Om behandlingen startar sent blir det bara 25 % säger psykiatern.

Läs mer i The New York Times

Väldigt lovande resultat, men lång uppföljning krävs i 10 - 20 år för att belägga hur långvarig effekten är, men det är bra om psykosen fördröjs för besvären brukar bli lindrigare ju äldre man är vid insjuknandet. De som insjuknar i 40 års åldern har oftast en lindrigare sjukdom och kanske ingen nedgång i IQ.

Skillnader mellan kvinnor och män som får Clozapine

Män och kvinnors reaktion på Clozapine har studerats i litteraturen, men bevisen är begränsade.

Kvinnor har mindre chans att få effekt av Clozapine än män och kan oftare bli inlagda.

Kvinnor har högre risk för diabetes, viktökning och förstoppning.

Män kan få större risk för störd ämnesomsättning med större risk för hjärt-kärlsjukdomar.

Läs mer hos PsychiatryAdvisor.


De verkar inte mätt om män och kvinnor medicinerar rätt i samma utsträckning. Om kvinnor avbryter medicineringen mer blir effekten sämre och det blir fler inläggningar. Om man avbryter Clozapine kan en psykos flamma upp snabbt. Men Clozapine ger mindre medicinavbrott än andra antipsykotika och lika få avbrott som depåinjektioner dvs 20 %. Det man kanske skall fundera på är att ge kvinnor Clozapine och Abilify för det ger 10-20 % mer effekt.

 

Närmare förståelse varför psykos uppstår

Förhöjt dopamin ger psykos.

Nu har forskare funnit att enzymet tyrosin hydroxylas aktiveras vid psykos via en epigenetisk mekanism på DNA, vilket gör att det bildas mer dopamin.

Samtidigt kan påverkan av denna region av DNA med metylering ge påverkan av synapserna, vilket kanske kan förklara varför psykos ger förlust av nervceller i hjärnan.

Läs mer i Psychiatric Times.

Om för mycket dopamin bildas borde tillverkningen av dopamin minskas för det finns en feedback inhibition. Det kan vara fel på den också. Men epigenetiska förändringar kan gå att ändra med läkemedel så dopaminet normaliseras. De som har behandlingsresistens och inte får effekt av normala antipsykotika har inte förhöjt dopamin, men psykos ändå. Man får då Clozapine, som verkar via serotonin och glutamat.

 

Clozapines hjärtbiverkningar inte så vanliga, som ansetts

Clozapine orsakad hjärttoxocitet är troligen överdriven, därför få patienter har diagnosticerats på rätt sätt.

Det går att behandla denna biverkan med hjälp av hjärtläkare, så att Clozapine-terapin kan fortsätta.

Två hjärtbiverkningar finns: myokardit och kardiomyopati.

Myokardit finns hos 0,2 - 3 % symptomen kan vara så lindriga att man inte märker dem, men kommer oftast inom de första 4 veckorna.

Kardiomyopati är sällsynt och drabbar mindre än 1/1000 och i genomsnitt efter 14 månader (max 4 år).

Läs mer i PsychiatryAdvisor.

 

Den som anser sig frisk kan ofta vara den sjukaste

I debatten reduceras psykisk ohälsa ofta till att endast röra den subjektiva upplevelsen av illabefinnande, och psykiatrins uppgift blir att ta hand om människor som ”mår dåligt”.

Detta måste vi undvika, skriver gästkrönikör Adel Abu Hamdeh, ST-läkare i psykiatri. 

Läs mer i Dagens Medicin.

Det stämmer nog att de som saknar sjukdomsinsikt är sjukare än andra för de får mer tvångsvård än andra. Nu finns ingen behandling mot dålig sjukdomsinsikt annat än en experimentell metod med sköljning av ett öra med kallt vatten. Värst är nog vanföreställningssyndrom med icke-bisarra vanföreställningar som riktar sig mot omgivningen t.ex grannen leder ett pedofilnätverk. Man anklagar andra falskeligen för olika saker, som kan vara sanna men, som inte är det. Fruktansvärt jobbigt efteråt med folk som är förbannade pga det. Så att bisarra vanföreställningar kan vara bättre.

Min personliga övertygelse är att sjukdomsinsikt saknas vid de flesta psykiska sjukdomar i det akuta stadiet. Jag kan inte förklara annars hur man kan ha ångest i 30 år och fortfarande ha problem med en onödig rädsla. Det vore ju fantastisk om en medicin mot bristande sjukdomsinsikt kom för då kanske alla psykiskt sjuka fick en oproblematisk sjukdom för symptomen gav inga besvär. Jag tror man kan undersöka den kognitiva förmågan vid akut ångest för jag tror den inte riktigt fungerar normalt då sjukdomsinsikten brister.

 

Uppdrag granskning i kväll: Psykiskt sjuk kvinna vräks

Marika Sellgren har under hela sitt vuxna liv levt med psykiatriska diagnoser, som svår ångest och depression. Foto: SVT/Emil Larsson

Efter åtta års hemlöshet hade 58-åriga Marika Sellgren till slut fått en lägenhet.

Men psykisk sjukdom, och konflikter med grannar och socialtjänsten, leder till att drömmen om ett eget hem går i kras.

För tredje gången i sitt liv hamnar hon på gatan.
– Nu rasar jag ihop igen. Hur många gånger tror de att man orkar börja om, ropar Marika i förtvivlan när Kronofogden knackar på dörren.

Läs mer hos SVT. Tack Johannes för tipset!

Jag har sett programmet. Vanliga personer är nog frågande, men man skall veta att på rättspsyk är det kvinnor som skapar de stora problemen. Kvinnor har värre symptom än män och bättre funktionsförmåga inklusive att vara jobbig. Marika är ett extremfall tyvärr och högljudd och aggressiv. Hon var ju också unik på Ryssviken boendet. Andra hyresgäster, socialtjänsten och psykiatrin orkar inte med det och då blir hon utan hjälp. Man kan inte bygga vården, socialtjänsten och psykiatrin efter extremfall utan det krävs speciallösningar för henne. Möjligen kan psykiatrin göra något åt hennes aggressivitet, men hon är en svår person att hjälpa och krävande. Hon har anpassningssvårigheter. Hon vet om att hon är högljudd och aggressiv, men kan inte sluta med det trots att det skadar henne.

Alla människor – oavsett hälsotillstånd – ska ha rätt till ett hem!

Barbro Hejdenberg Ronsten, Förbundsordförande i RSMH

Ingen sjuk person ska behöva bli deporterad till ett fuktskadat hus utan stöd och vård. Att det ser ut så här är inte värdigt ett välfärdssamhälle som Sverige.

Det är dags för socialminister Lena Hallengren (S) att på allvar förbättra situationen för de med svårast psykisk ohälsa”, skriver debattören.

Läs mer hos RSMH.

Det som saknas är lämpliga bostäder för störande personer, som inte kan bo i vanliga lägenheter. Det som krävs är nog atterfallshus lite avsides och inte så nära varandra. Varje större kommun måste nog satsa på detta.

Få med schizofreni får blodfettssänkare

Underbehandling med blodfettsänkande medel kan vara en bidragande orsak till att patienter med schizofreni i hög utsträckning drabbas av hjärt-kärlsjukdom, enligt en svensk studie.

Läs mer i Dagens Medicin.

De skriver att personer med schizofreni får oftare metformin mot åldersdiabetes, men metformin används också för att motverka viktökning av antipsykotika. Det ger då viktminskning. Det är inte många här som får statiner.

Nytt snabbt online test för diagnostik av psykiska sjukdomar

Computerized Adaptive Testing for Mental Health Disorders eller CAT-MH™ har tagits fram i USA för snabb diagnostik av psykiska sjukdomar. 

De har en frågebank med ett tusen frågor.

Från banken plockas frågor, som passar till personen.

T.ex depression kan diagnosticeras efter 4 frågor och hur allvarlig depressionen är med ytterligare 8 frågor (tar några minuter).

Testet är lika träffsäkert, som en timmes strukturerad intervju med en som är tränad för diagnostik.

Upprepar man testet får man andra frågor än första gången för att man inte skall lära sig hur man svarar. Datorn kan läsa upp frågorna för de som inte kan läsa.

Läs mer hos Chicago Medicine.

Väldigt intressant främst för vårdcentralerna, som screening för allvarligare besvär. Jag har dock en känsla att denna online diagnostik kostar.


 

Bättre vård med mer brukarinflytande

Jimmie Trevett, ledamot i RSMH:s förbundsstyrelse

Brukarinflytandet måste öka i den psykiatriska vården.

Forskningen är entydig – resultaten av all vård och behandling blir bättre när patienten är med och beslutar om sin egen vård.

Patienter som har inflytande och känner sig delaktiga får en ökad känsla av sammanhang och blir fortare friska.

Den erfarenhetsbaserade kunskapen är det viktigaste vi har och den behöver bättre tas tillvara.

Läs mer i RSMHBloggen.

Patientdelaktighet fanns nog lagstiftad redan på 80-talet. Minns en skämtteckning då med en inlagd patient i en säng, som sa: Doktorn, jag vill ha min ormsalva. Det fanns då på hälsokosten ormsalva om jag minns rätt.

 

Integrerad vårdform ska hjälpa unga

Vården av unga som vårdas inom ramen för lagen om vård av unga (LVU) och som har behov av psykiatrisk vård behöver förbättras, anser regeringen.

Regeringen vill pröva en integrerad vårdform för att stötta unga med komplexa vårdbehov och inleder ett sex år långt pilotprojekt.

Läs mer i Dagens Medicin.

Med tanke på att det är unga så krävs nog ett återhämtningsinriktat vårdsätt. Någonting i stil med ACT-team

 

Stöd i studier under RSMH:s nätverksdagar

Mer än 20 organisationer från hela landet samlades den 3 september på Sveriges första Supported Education-nätverksträff.
Konferensen var ett led i att utveckla, förbättra och sprida metoden för att så många ungdomar och unga vuxna som möjligt ska få chans att klara sina studier.
Läs mer hos RSMH.
 

RSMH: Chefer ska bli bättre på att stötta medarbetare

Sedan 1,5 år tillbaka driver RSMH projektet ”Arbete trots psykisk ohälsa”.

Vi har nu tagit fram en utbildning som ska hjälpa arbetsgivare att bli bättre på att stötta medarbetare med psykisk ohälsa.

Vi vill ta chansen att presentera vårt utbildningsupplägg för er och få feedback på hur vi kan göra det ännu bättre.

Tisdagen den 22 oktober är ni därför välkomna till vårt kansli i Örnsberg.

Läs mer hos RSMH.

Det är bra att en sådan utbildning finns. Man får fokusera på de stora arbetsgivarna, så täcker man in de flesta, men med minimala insatser. Mindre företag får man hjälpa på annat sätt via webben eller telefon.

 

Fotomodell protesterade mot tvångströjor under Milanos modevecka

Foto: Skärmdump: Ayesha Tan Jones/Instagram

Den brittiska fotomodellen Ayesha Tan Jones genomförde under modeveckan i Milano en tyst protest mot klädmärket Gucci – mitt under pågående modevisning.

Hen protesterade mot klädmärkets användande av tvångströjor i sin kollektion.

Läs mer hos SVT. Tack Geta för tipset!

 

Kanada öppnar upp kring psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa sprids likt en epidemi.

I världen bedöms 450 miljoner människor gå med en obehandlad depression.

För att öka takten inom forskningen bjöd Kanadas ambassad i Stockholm in till Mental Health Day – en temadag om psykisk hälsa.

Inaktivitet är en stark riskfaktor. Liksom övervikt och fetma. Olika faktorer som alla bidrar till ökad inflammation i kroppen.

– The bigger the belly, the smaller is your brain, säger Professor Roger McIntyre slagkraftigt och kunde tydligt också visa med bilder på hjärnan att det finns samband mellan storleken på hjärnan och övervikt.

Läs mer hos Life Science Sweden.
 

Anna hjälper människor med psykoser

Psykiatrisjuksköterska Anna Rongstabråten. I snitt träffar man sjuksköterska 19 gånger per år, läkare 1,4 gånger

Vem som helst kan få en psykos och den kan dyka upp närsomhelst i livet.

Att människor kan drabbas av psykoser känner nog de flesta av oss till.

Men hur en psykos tar sig uttryck är inte lika lätt att veta.

Anna Rongstabråten är psykiatrisjuksköterska och arbetar på Uddevalla kommun.

Läs mer hos P4 Väst.

Bli studiecirkelledare!

Vill du bli studiecirkelledare och hålla i de studiecirklar som vi har tagit fram med hjälp av Begripsam?

Som studiecirkelledare kommer du, tillsammans med ABF, att erbjuda studiecirklar om den digitala världen.

Du får tillgång till digitala lådor med prova på-material.

Utbildningen sker i Stockholm, Malmö och Umeå två olika dagar och totalt 4 timmar.

Läs mer hos RSMH.

Psykos behöver inte vara skrämmande

Fredrik Gothnier

Det är konstigt, annorlunda och kan vara idéer som är helt uppåt väggarna.

Psykoser är ett svårt ämne. Hur ökar man andras kunskap?

I den här texten använder jag både mina och andras erfarenheter av psykos, och för att inte hänga ut någon säger jag att upplevelserna är mina egna.

Läs mer i RSMHBloggen.

25 % av psykoserna upplevs som positiva. Resten är mer eller mindre skrämmande. Psykoser kan vara så skräckfyllda att man kan få PTSD. Sedan sker 50 % av psykoserna i hemmet och kommer aldrig under vård. De som lever helt ensamma har nog lättare att undgå inläggning. Snart finns det nog appar som kan rapportera till psykiatrin när man har psykos.
 

Enkät om dina erfarenheter av Försäkringskassan

Vi skickar ut denna enkät för att försöka få en samlad bild av hur våra förbunds medlemmar upplever kontakter med Försäkringskassan.
Det handlar både om bedömning av ansökningar och bemötande.
Vi skulle vara väldigt tacksamma om du hade möjlighet att svara på enkäten.
Den innehåller nio frågor och går fort att besvara.
Vi vill ha dina svar senast den 1 oktober, 2019.
Enkäten finns här.
 

Kosttillskottet sarkosin kan ha effekt

Professor David Curtis

Sarkosin, som säljs receptfritt som ett kosttillskott, har farmakologisk aktivitet genom att öka funktionen av glutamaterga N-metyl-D-aspartatreceptorn (NMDAR) och därför är den en biologiskt rationell behandling av schizofreni.

Det lilla antalet studier som hittills genomförts ger en del bevis för effektiviteten och psykiatriker kan överväga att föreslå användningen av den till sina patienter.

Läs mer vad Professor David Curtis skriver i BJ Psych (pdf-fil).

Första studierna gjordes för 15 år sedan, så det går långsamt.

 

Småbarnsmamman Viktoria lider av schizofreni

Hon har alltid varit temperamentsfull och excentrisk men det var först när Viktoria var 26 år hon fick diagnosen schizofreni.

En diagnos som fick henne att frukta att myndigheterna skulle ta hennes lille son från henne.

Läs mer i Allas.

 

Lora fick psykos – berättar om vanföreställningarna

Lora Holmgren, 31, hade en egen tv-show i Australien.

Programledarna dissekerade hennes liv, nagelfor hennes tillkortakommanden och producerade sketcher med Lora i huvudrollen.

Det var i alla fall vad Lora trodde.

I själva verket hade hon drabbats av en psykos.

– I mitt huvud hände allt på riktigt, säger Lora, som tillslut ställde ett ultimatum till tv-folket som sånär kostade henne livet. 

I dag är hon ambassadör för organisationen (H)järnkoll, som arbetar för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa.

Läs mer i GT.

Hon verkar haft en sk Trueman Show vanföreställning. Den typen dök upp efter filmen Trueman Show. Media har alltid påverkat vanföreställningarna, som tidningar och radio. Folk har tidigare trott att tidningar och radio handlade om dem.
www.viska.se/sjalvhjalp/oevervinn-din-paranoia

 

Ny bok om arbete Steget ut

Nya boken ”STEGET UT” beskriver arbete och ESL-pedagogik vid schizofreni och liknande psykoser på IFS Centrala Stockholm Steg för Steg.

ESL betyder Ett självständigt liv och är en socialfärdighetsträning. 

Sociala svårigheter kan försvåra arbete.

Boken kostar 204 kr och kan beställas här.


Vad gäller arbete finns IPS-modellen, där de ordnar ett arbete och sedan hjälper en coach en att klara jobbet. 60 % får jobb den vägen. Gamla praktiksystemet ger bara 17 % jobb. Alla har rätt till IPS-modellen. Men man skall veta att alla vill inte jobba.

 

Aaron Carter: Jag är schizofren, bipolär och har akut ångest

I want candy av Aaron Carter. Brodern var med i Backstreet Boys

Aaron Carter, 31, har diagnostiserats med schizofreni, bipolär sjukdom och akut ångest.

I ”The doctors” visar han upp en hel påse med starka mediciner som han tar varje dag.

– Det här är min verklighet, säger han i det amerikanska tv-programmet.

Läs mer i Aftonbladet.

 

Anställda på gruppboende larmar: ”Oroliga för våra liv”

Zyprexa har god effekt på aggressivitet och används i fängelser

Situationen på ett kommunalt gruppboende i Stockholms län är ohållbar.

Det larmar de anställda om som dagligen möter fysiskt våld och upplever att kommunen inte gör någonting åt saken. 

– Det är som att slå i luften, det är ingen som lyssnar på oss, säger en anställd. 

Verksamhetschefen svarar nu på kritiken:

– Det är ju jättetråkigt och beklagligt att så många är rädda och att de insatser vi har gjort inte har gjort att de känner sig trygg.

Läs mer i Expressen. Tack Nissegossen för tipset!

Det låter som det kan vara autister för de kan bli aggressiva. Möjligen kan Zyprexa i högre dos minska aggressiviteten. Mitt tips är att polisanmäla misshandeln, så att personen hamnar på rättspsyk. De har allt mer autister där och de är en utmaning för personalen, eftersom dessa patienter är svåra att kommunicera med. De förstår inte vad personalen säger.

 

Psykiatern: Unga måste få realistisk bild av tillvaron

Överäkare Stefan Krakowski, som just kommit ut med sina memoarer

Låt psykiatrin ta hand om personer som verkligen har behov av psykiatrisk hjälp.

Nu är det alltför många som söker vård för problem som är en naturlig del av den mänskliga tillvaron.  

Det menar psykiatern Stefan Krakowski.

Läs mer i Dagens Nyheter.

 

Fick man ynnesten att höra träffade hans låtar rakt i hjärtat

Kurt Cobain beundrade Daniel Johnston över allt annat.

Denna säregna artist som led av schizofreni och bipolaritet och trodde att han var ”Casper, det snälla spöket” och träffade rakt i hjärtat.

Läs mer i Svenska Dagbladet.

 

Vart tog samtalet vägen i den psykiatriska vården?

Jag tror säkert att antidepressiv medicin fungerar för vissa, kanske rent av för många.

Men den gjorde inte det för mig.

Och min upplevelse är att när man försöker förklara det för läkare man möter så möts man inte av förståelse.

Åtminstone gjorde inte jag det, skriver Mikael Augustsson.

Läs mer i Göteborgs-Posten. Tack Geta för tipset!

Han verkar haft depression, men verkar inte varit inlagd trots 2 års sjukskrivning. Han säger att antidepressiva inte gav effekt, men så är det för 25 %. Det han kunde gjort själv är att testa jogging och omega-3 som oftast ger effekt. Att göra roliga saker = beteendeaktivering har effekt också och det finns KBT-böcker för självterapi. Men snart kommer en nässpray som ger snabb effekt mot depression. Samtalsterapi är en dyr behandling, men det kan finnas gruppterapi som är billigare och därför lättare att få.

 

Psykiatriavdelning stängs i Lund

Läget inom vuxenpsykiatrin i Lund har länge varit pressat.

Till följd av läkarbrist tvingas nu två avdelningar med akutvårdsplatser slås ihop till en.

Läs mer i Dagens Medicin.

 

Stödteamet i Luleå får förlängt - ett tag

Stödteamet läggs ned. Från vänster Elisabeth Wikman, Lil Nilsson, Jonas Larsson och Örjan Pantzare.  

Sista september avslutas samarbetet mellan Luleå kommun och regionen när CM-teamet avvecklas och kommunen drar sig ur avtalet.

Tre av de anställda blir kvar två månader till i regionens regi.

Vad som händer de 25 personerna med stöd, är fortfarande oklart.

De här patienterna har provat allt och nu ska de tillbaka till kommunens öppenvård, det som inte fungerade för dem, säger en besviken Lil Nilsson som jobbat i stödteamet sedan 2008.

Läs mer hos NSD.


Det är synd att det tas bort helt. Man kunde t.ex ha halverat resurserna eller försökt få tag i personal som går på lönebidrag för då blir det billigare.

 

Pregabalin (Lyrica) sällan utbytbart på apotek

Det förskrivna pregabalin-preparatet blir det som expedieras, vilket kan bli onödigt dyrt för patienten.

Patentet på Lyrica, som innehåller pregabalin, har gått ut och det har kommit flera billigare generika.

Läs mer hos janusinfo.se.

Om det blir för dyrt kan man be apoteket ringa läkaren för byte till generiskt Lyrica. Men detta är nog bara ett problem i max ett år.

Hennes roman sparkar luften ur mina lungor

Linda Boström Knausgårds ”Oktoberbarn” är en oerhörd vidräkning med psykiatrin.

Martina Montelius minns knappt när en roman påverkade henne så svårt senast.

Läs mer i Expressen. Tack Nissegossen för tipset!

Linda Boström Knausgårds roman berör men förlorar fokus recenserar Dagens Nyheter.

 
Kosttillskott mot schizofreni

Folsyra saknade effekt, men inte andra folater. Omega-3 saknade effekt vid schizofreni

I Australien har gjorts den största genomgången av de undersökningar med kosttillskott mot psykiska sjukdomar, som finns publicerade med över 10 000 patienter.

Omega-3 saknade effekt mot schizofreni.

För humörstörningar och schizofreni gav N-acetylcystein, som tillägg effekt.

Olika doser av folatbaserade tillägg verkade kunna påverka symptom på depression och schizofreni, men folsyra saknade effekt.

Vitaminer och mineraler verkade bevis saknas för effekt.

Om normal dosering följs verkar inga risker finnas med kosttillskott och de stör inte heller medicineringen med psykofarmaka.

Läs mer hos MedicalNewsToday.

Läs originalartikeln här.

 

Kvinnor och män olika genetiskt vid schizofreni

Det har uppskattats att 50 % av risken för schizofreni orsakas av DNA-variation och resten av epigenetiska förändringar av generna orsakade av miljön.

En studie på finländare och enäggstvillingar med iPSC-nervceller, där en hade schizofreni visade att män och kvinnor skiljde sig åt.

Upp till 61 % av sjukdomsrelaterade gener var könsspecifika, vilket tyder på en skillnad mellan kvinnor och män.

Kvinnor och mäns behandling kan därför kanske behöva vara olika.

Att så många gener är könsspecifika kan förklara varför symptomen tenderar att uppträda efter puberteten då dessa genförändringar sker.

Läs mer hos MedicalNewsToday.

Läs originalartikeln i Nature Communications.

 

Nytt samverkansprojekt mellan socialtjänst och psykiatri

Gunilla Granqvist, Sandra Bäckström, Maria Lundgren och Birgitta Perman gör skillnad för personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller psykossjukdom. Foto: Helene Markström

Genom ett nystartat samverkansprojekt – Tidsam – erbjuds nydiagnostiserade personer med psykossjukdom eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning hjälp att komma ut i arbetslivet eller att studera vidare.

Projektet drivs i samverkan mellan socialtjänsten och den psykiatriska rehabiliteringsenheten vid Piteå sjukhus.

Läs mer hos myNEWSdesk.

Citat ur artikeln:
"Vi arbetar direkt med individuella lösningar enligt IPS-modellen. Det betyder att vi inte kartlägger och arbetstränar en deltagare innan de kommer ut på en arbetsplats. Istället lyssnar vi in vad våra deltagare är intresserade av och bokar in studiebesök på arbetsplatser och företag med en gång. Kartläggningen arbetar vi med parallellt, berättar Maria.

Och mottagandet är positivt, både hos deltagarna och hos företagen i Piteå."

Lycka till hoppas att Tidsam blir lika känt, som Pitepalten. Vad jag läst skall upp mot 60 % kunna jobba med IPS-modellen. Det som är viktigt är att inte ändra för mycket för då vet man inte om effekten kommer som den var dokumenterad tidigare.

 

Cannabisliknande ämnen i kroppen hjälp vid PTSD-behandling

När lampan på bilden är röd hör försökspersonen ett obehagligt ljud i hörlurarna och lär sig att koppla ihop den visuella signalen med obehag.
Foto: Anna Nilsen/LiU

En läkemedelsbehandling som höjer nivåerna av kroppens egna cannabisliknande ämnen, endocannabinoider, har lovande effekter på hjärnans förmåga att glömma skrämmande minnen när dessa inte längre är meningsfulla.

Läs mer hos Life Science Sweden.

 

Jo-Anna lever med psykoser: Sov inte och var manisk

Jo-Anna Hillengard Foto: Kim Kärnfalk/Sveriges Radio

Att få en psykos är en obehaglig upplevelse för den som drabbats.

Jo-Anna berättar om sina erfarenheter för att minska fördomarna kring psykoser.

Läs mer hos P4 Väst.

 

Psykiatrin i Sverige står vid ruinens brant

Var det verkligen rätt att stänga de psykiatriska institutionerna eller borde Beckomberga och Långbro fått vara kvar? skriver Amanda Sandholm (V), undersköterska i akutsjukvården.

Läs mer hos Expressen. Tack Nissegossen för tipset!

Mentalsjukhusplatserna skulle varit 48000 idag om man justerar för en ökande befolkning. Det skulle idag kosta 96 miljarder säkert eller 2 miljoner per person. Gruppboende kostar 500000 kr per person och år.
Vård kan ske i hemmet med öppenvårdsteam eller ACT-team för de svårast sjuka. Upplever ingen kris annat än för Marika Sellgren, som var på TV. Hon var ett extremfall, men det går att lösa hennes situation enkelt. Via enskild bostad och kontakt med psykiatrin via mail, så de slipper höra hennes skrik.

 

Återinför och utvidga anmälningsplikten vid självmord!

Barbro Hejdenberg Ronsten, förbundsordförande i RSMH

Varje självmord är en tragedi, och samhället måste göra allt för att undvika att någon hamnar i den situationen.

Trots detta utreds självmord allt mer sällan.

Det är dags att återinföra vårdens anmälningsplikt vid självmord och dessutom utöka den till att innefatta även socialtjänsten, skriver Barbro Hejdenberg Ronsten, förbundsordförande i Riksförbundet för Social Hälsa, RSMH och Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige på suicidpreventiva dagen 10 september.

Läs mer hos RSMH.

90 % av självmorden är kopplat till psykisk sjukdom. Antag att alla psykiska sjukdomar kunde botas då skulle självmorden minska med 90 %. Slutsatsen är att effektivaste behandlingen mot psykiska sjukdomar kan minska självmorden. Clozapine ges mot självmord vid schizofreni och de kan minska med upp till 80 % då. Idag får 30 % Clozapine.

 

Behandla oss inte som ufon!

Fredrik Gothnier

Hur bör personer med psykos bemötas enligt mig?

Psykoser är ett svårt ämne.

Hur ökar man andras kunskap?

I den här texten använder jag både mina och andras erfarenheter av psykos, och för att inte hänga ut någon säger jag att upplevelserna är mina egna.

Läs mer hos RSMHBloggen.

Svårt och komplext område. Vid akut psykos skall man inte kanske säga att vanföreställningarna är helt felaktiga utan något i stil med att jag förstår din åsikt men man kan ha en annan uppfattning om saken, som alltid. Det är inte bra att väcka ilska. Efter 1-2 veckor så börjar antipsykotikaeffekten komma och när psykosen upphört kan man diskutera och avfärda vanföreställningarna.

Problemet med allmänheten är väl att de tror att de med psykossjukdom ständigt har psykos, vilket skapar stigmat och sociala svårigheter. I snitt är man bara inlagd 6 dagar per år, vilket inte är så mycket 1,6 % av tiden kan man vara i psykos. Inte så mycket.

 

Vad händer när det blir lagligt att röka gräs?

Skulle kriminaliteten minska om det blev lagligt att sälja cannabis?

Och hur skulle folkhälsan påverkas?

F&F har talat med framstående forskare – och besökt Vancouver, där det numera är tillåtet att konsumera cannabis på allmän plats.

Peter Allebeck betraktar numera sambandet mellan bruk av cannabis och psykos som fastslaget, även långsiktigt.

– Vissa personer är mer känsliga för att utveckla psykotiskt beteende som svar på cannabisbruk, säger Fred Nyberg.

Läs mer hos Forskning & Framsteg.

 

Norrskenets hälsocentral utbildade i första hjälpen till psykisk hälsa

Maria Hurri Nilsson, distriktssköterska vid Norrskenets hälsocentral i Karesuando.

Få känner till hur de ska agera när de möter en person med depression eller ångest.

På Norrskenets hälsocentral i Karesuando har man därför utbildat instruktörer i den nya kursen Första hjälpen till psykisk hälsa.

Läs mer hos myNEWSdesk.

 

Robert Walsers sista steg i snön

Robert Walser som ung med några av hans mikroskrifter i bakgrunden (montage). Creative Commons

Han skrev oläsligt små texter i blyerts och influerade både Kafka och Musil.

Niklas Qvarnström tecknar ett porträtt av den schweiziske författaren Robert Walser.

Han insjuknade i schizofreni och tillbringade sista 28 åren av livet på mentalsjukhus.

Läs mer hos Sveriges Radio.

  

Sajtinformation


Cacheingen fungerade inte som tänkt, därför har cachetiden ändrats från 3 timmar till 45 minuter. Cacheingen berör endast de som är oinloggade och gör att belastningen på sajten minskar och att den blir snabb för gäster.

Uppgradering har skett till Joomla 3.9.12 med en säkerhetsfix och flera buggfixar. Inga problem uppstod.

Nyheterna är nu kollade fram till 3000 första nyheterna och 2011. Det märks redan nu att färre nyheter behöver raderas. 

Hoppas att helgen blir bra!

Admin1
Admin1

Avbeställ prenumeration
psykosR