Antipsykotisk medicinering skyddar mot återfall i psykos vid schizofreni.

Så kan man sammanfatta en metaanalys som presenteras i Lancet. Författarna har gått igenom register och databaser såsom Cochrane schizophrenia groups specialized register, PubMed och Embase.

Utifrån dessa har man sammanställt 65 studier som totalt omfattar 6 493 schizofrenipatienter.

Patienternas medelålder var 40,8 år, och samtliga studier är placebokontrollerade.  

Läs mer i Läkartidningen.

Denna nyhet har tidigare funnits i Dagens Medicin, men denna artikel är utförligare.

Kommentarer   
Admin1
#4 Admin1 2012-06-15 14:18
Antipsykotika och lobotomi har inget gemensamt, men scientologerna ser väl paraleller vad jag förstått för de brukar ju framhäva likheterna. Antipsykotika ges numera inte enbart vid schizofreni utan vid andra psykiska sjukdomar också t.ex autism, bipolär, Aspergers, depressioner, ångesttillstånd som PTSD. Särskilt i USA är användningen av antipsykotika stor även vid icks-psykoser.
Vatten
#3 Vatten 2012-06-15 14:07
Antipsykotiska effekter är bra, frågan är väl närmast hur psykosen förebyggs. Lobotomi och antipsykotika har ju en del saker gemensamt, eller hur?

Visst får vi hoppas att det går framåt, Moniz som fick Nobelpriset hamnade ju i rullstol 1939 året innan han fick Nobelpriset, då en lobotomerad patient gav honom lite feedback i form av en blykula i present. Vilket vara en praktisk lobbying för en framtid i rullstol och inte flyglan s.a.s.

Så klart att vi tänker positivt! Med Dolby THX och what comes sorround goes around ;) som ljudas sa om bioljudet nuförtiden.
Admin1
#2 Admin1 2012-06-14 17:39
Lobotomi är ett kirugiskt ingrepp, som inte längre förekommer på grund av biverkningarna, men man hade hopp om att den var bra eftersom lobotomi belönades med Nobelpriset. Dagens antipsykotika kanske är utspelade i stort sett om 10 år för det finns lovande nya antipsykotika med 3 andra verkningsmekanismer på gång som verkar ha mindre biverkningar. Du kanske blir ett fan av antipsykotika om 10-15 år Vatten!
Vatten
#1 Vatten 2012-06-14 17:30
Hur står sig egentligen lobotomi (adhd-npf.com/schizofreni-orsaker-cannabis-hasch/) mot dagens antipsykotiska medicinering?

Du har inte rätt att posta kommentarer