Psykiatrer har oroat sig över att medicinen mot schizofreni kan förbättra psykisk hälsa till priset av den kroppsliga hälsan och livslängd, men ny forskning visar att denna oro är ogrundad.

En ny studie visar att de med schizofreni, som noga tar medicinen och som träffar personal inom psykiatrin regelbundet lever längre än de som inte gör detta.

De som tog höga doser av gamla antipsykotika hade dock 88 % större risk att dö.

Läs mer hos WebProNews.

Kommentar  
Det är på tiden att kroppsliga sjukdomar beaktas vid psykisk ohälsa. Tidigare har det varit lätt att falla mellan stolarna.
Många läkare är störda att vi dör tidigare och detta av kroppsliga sjukdomar huvudsakligen. Det har också börjat komma hälsoundersökningar årligen för att upptäcka och behandla kroppsliga sjukdomar för att minska dödligheten.
Är det önskvärt från samhällets sida att vi med schizofreni ska bli så gamla?
Finns det någon psykiatri för åldringar?
Det är ju ganska självklart att man förlänger livet genom att ta emot vård. Risken är ju stor att man begår självmord eller är med om en olycka när omdömmet är nedsatt pga psykos.
Konstigt att det inte dyker upp någon riktigt gammal person med schizofreni här på Viska.
Jag vet en del amerikaner som går till psykiatern varannan vecka och det skulle vara positivt enligt denna undersökning, men själv tyckte jag förr att det var onödigt ofta. I Sverige så går man i snitt till psykiatern 1,6 gånger per år vid schizofreni. De som har mest kontakt med vården är nog de som tar Leponex och får göra blodkontroller samt de som får depåinjektioner en eller två gånger i månaden.
Vi som är äldst här på Viska har ju tagit både den gamla sortens antipsykotika liksom nyare sorter. Dessutom har vi fått gå i långvarig samtalsterapi- det är kanske därför som vi överlevt vår 60-årsdag.
Ur artikeln: Om man tog 90 % eller mer av sina doser av antipsykotika så minskade dödligheten med 25 % jämfört med de som bara tog 10 % av doserna. För varje extra besök hos psykiatrin per år, så minskade dödligheten med 5 %.