En utvärdering (metaanalys) av drygt 200 kliniska tester av antipsykotika har gjorts för att utröna, vilket antipsykotika som är bäst och hur biverkningarna är.

Clozapine hade bäst effekt av alla antipsykotika, men det var inte vinnare vad gäller biverkningar, men jämförelserna med Clozapine gällde bara gamla antipsykotika och inte nyare preparat.

15 olika antipsykotika utvärderades och alla hade bättre effekt än placebo. Solian, Zyprexa och Risperdal var mer effektiva än resten av preparaten utom Invega och zotepin.

Små men tydliga skillnader fanns mellan olika antipsykotika, så det finns skillnader mellan preparaten och de är inte alls samma sak som sagts tidigare.

Skillnaderna var större vad gäller biverkningar än effekten. Alla utom Haldol, Zeldox och Latuda gav viktökning. Zyprexa var värst följd av zotepin. Clozapine gav minst extrapyramidala biverkningar följt av Serdolect, Zyprexa och Seroquel. Värst var zotepin, Haldol och Hibernal.

Bara Solian, Invega och Serdolect var inte tröttande.

Bara Abilify, Seroquel, Hibernal och Sycrest höjde inte prolaktin. Värst var Risperdal och Invega.

Bara Abilify, Invega, Latuda och Sycrest förlängde inte QTc-tiden, vilket ger mindre risk för hjärtpåverkan.

Solian, Zyprexa, Clozapine, Invega och Risperdal hade minst behandlingsavbrott, vilket tyder på att de tolereras bättre än andra preparat.

Från Schizophreniaforum.org.