Peter Götsche

Danska patienter skulle må bättre om psykofarmaka togs bort från marknaden, skriver den stridbare professorn Peter Gøtzsche i en debattartikel.

Läs mer i Dagens Medicin.

Professor Gøtzsche är professor i Medicin och kroppsliga sjukdomar och information finns på danska Wikipedia om honom.

Du kan läsa hans artikel på danska i Politiken.

Han verkar inte vara uppdaterad om hjärnvolymminskningen av antipsykotika om man läser den danska artikeln.

Kommentarer   
Admin1
#5 Admin1 2014-01-16 18:28
Antidepressiva kan man nog undvara kanske om man har lindriga depressioner. Det är främst antidepressiva han kritiserar. Sedan har ju Seroquel, Abilify och Clozapine viss antidepressiv effekt.

Antipsykotika skall man passa sig för att sluta med, särskilt som professorn inte verkar veta så mycket om det. Han säger att antipsykotika krymper hjärnan, men hjärnan krymper vid schizofreni även utan antipsykotika och det finns en artikel om det på sajten just nu. Professorn är heller inte expert på psykiatri utan internmedicin.
maria-w
#4 maria-w 2014-01-16 18:12
Man blir lite rädd och samtidigt motiverad att försöka sluta.
Admin1
#3 Admin1 2014-01-15 19:30
Här är en till artikel i danska Politiken:

http://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/ECE2181905/870000-patienters-taleroer-gaar-i-rette-med-overlaege-peter-goetzsche/
Admin1
#2 Admin1 2014-01-14 20:28
Han har delvis rätt om antidepressiva, som har tveksam effekt vid lindrigare depressioner, Men å andra sidan är man lätt deppad så kanske även placebo är OK.

Om han har rätt att antipsykotika är onödigt, så borde jag veta om det som har diskuterat antipsykotika med brukare av preparaten i över 10 år. Eftersom nästan alla anser dem nödvändiga och viktiga, så tyder ju det på att de har effekt. De flesta har försökt att sluta några gånger och har fått akut psykos. Om han hade rätt skulle ingen använda antipsykotika för de flesta vill nog slippa medicinering om de kan. Bättre motargument än detta kan han inte få.

Socialstyrelsen, Läkemedelverket och SBU har nyligen rekommenderat antipsykotika och sagt: "Ständig behandling med antipsykotika minskar risken för självmord och krävs för att undvika psykoser och för att kunna rehabilitera och återintegrera personer med schizofreni och liknande tillstånd i samhället."
Kluvjonte
#1 Kluvjonte 2014-01-14 20:21
Han har helt rätt..sluta förgifta patienter med antipsykotika

Du har inte rätt att posta kommentarer