Hallucinationer och vanföreställningar antas orsakas av obalans av dopamin. Antipsykotika minskar dessa symptom genom att återställa dopaminbalansen, men andra symptom som kognitiva och negativa symptom påverkas mindre.

En ny studie på möss visar att dopamin-obalans leder till att 2000 gener i nerverna får sämre funktion.

Det betyder att prefrontala kortex i hjärnan, där negativa och kognitiva symptomen sitter, får sämre funktion eftersom viktiga proteiner för funktionen fattas. Striatum i hjärnan var dock mycket mindre påverkad.

Behandling av mössen med Clozapine gjorde inte att de 2000 generna aktiverades, vilket förklarar kanske varför inte antipsykotika ger effekt mot dessa symptom.

Men behandling med ett läkemedel quinpirol, som stimulerar vissa dopamin-receptorer aktiverade generna.

Studien tyder på att dopaminobalans kan få olika konsekvenser i olika delar av hjärnan och att en mer skräddarsydd medicinering krävs.

Från Schizophreniaforum.org.

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2014-07-22 16:36
De hade tagit bort D2-autoreceptorn i mitthjärnan hos mössen, som reglerar dopaminsyntesen och det gav dopaminobalans. Att gener slogs av berodde på epigenetiska förändringar. Det tog 2 veckor med quinpirol för att slå på generna igen.

Tror inte det går att göra antipsykotika med quinperol-effekt, så att kognitiva och negativa symptomen försvinner. Man måste nog hitta på något annat, som radera de epigenetiska förändringarna med andra läkemedel.

Du har inte rätt att posta kommentarer