Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt Abilify Maintena för att användas till vuxna vid akuta återfall i psykos.

Studien som ligger bakom godkännandet var på 12 veckor och förutom effekt, studerades säkerhet och hur man tålde medicinen.

4 % avbröt medicineringen på grund av biverkningar, men för de som fick placebo var motsvarande siffra 8 %.

Läs mer hos Businesswire.

Kommentar  
Snart blir denna användning godkänd i EU också för CHMP har godkänt denna användning. Vad betyder detta för dig. Jo, om du blir inlagd för psykos kan du få en Abilify Maintena spruta som ger effekt i en månad. Antagligen kan man skrivas ut tidigare för de behöver inte kolla att man tar medicinen.

http://www.thepharmaletter.com/article/lundbeck-otsuka-pharma-announce-european-chmp-issues-positive-opinion-for-label-update-of-abilify-maintena
Abilify Maintena kan i juli nästa år gå att injicera i armen. Godkännande väntas då av amerikanska FDA.

http://www.digitaljournal.com/pr/2398499
Rätt intressant för en injektion räcker i en månad och så slipper man ofta kanske dividera om medicinen varje dag och det blir kanske mindre tvång. Sedan finns risk med tabletter att man smusslar undan dem och inte tar dem. Vissa vill kanske fortsätta med depåinjektion, när de provat på den. Dosering är dock lite knepig vid depåinjektioner och extra Abilify tabletter kan behövas för en del.

En sak man kanske skall fundera på vid återfall i psykos är att ge högre doser, därför att högre doser ger ett bättre skydd mot självmord. Självmorden inträffar ofta kort tid efter utskrivning. Kanske skall man ha en hög dos en månad efter utskrivning.

Rätt intressant att de utan antipsykotika hade mer biverkningar och kanske kan biverkningar vara ett slags psykossymptom för vissa.