Kogntiva problemen vid schizofreni är handikappande och särskilt problem med minne och planering, eftersom det finns inga läkemedel mot detta, men väl annan behandling, som IPT-k (minnesträning).

Clozapine/Leponex kan förbättra kognitionen hos vissa och försämra den hos andra. En ny studie har visat att en nedbrytningsprodukt av Clozapine (N-desmetylklozapin, NDMC) förbättrade kognitionen och ju mer man hade av den jämfört med Clozapine desto bättre kognition.

Clozapine blockerar acetylkolin i hjärnan, medan NMDC har acetylkolineffekt på muskarinerga M1-receptorer , vilket förbättrar närminnet.

Att göra så att mer NDMC bildas hos de som får Clozapin eller att ta fram ett annat läkemedel, som ger samma effekt på M1-receptorerna som NMDC kan vara sätt att förbättra kognitionen.

Från Schizophreniaforum.org.

Läkemedelsföretaget Acadia har tidigare undersökt att ge NMDC mot schizofreni i kliniska studier, men dessa studier misslyckades. Acadia var inne på att kognitionen kunde förbättras redan för 10 år sedan. De testade dock ej kombinationen Clozapine och NMDC utan bara NMDC.  .