Arvid Carlsson

Nobelpristagaren Arvid Carlsson var först att visa att L-DOPA har effekt på Parkinson men först på annat också. Borde kallas Arvid den förste.

Vår vilja att inte skada andra eller oss själva verkar kunna förändras av två vanliga läkemedel som innehåller antidepressivat  citalopram eller antiparkinsonmedicinen  L-dopa (dopamin), enligt en ny studie från brittiska forskare.

Läs mer i Dagens Medicin

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2015-07-04 18:26
Vid schizofreni kan kanske citalopram vara intressant för att minska våldet. Vid psykos är ju ett överskott av dopamin och psykos ökar våldsrisken. Flesta känner inte till att antipsykotika har effekt mot aggressivitet och den effekten kommer snabbt inom några dagar medan psykoseffekten kommer senare. Bäst effekt mot aggressivtet har Clozapine och Zyprexa. Zyprexa är ett stort preparat på fängelserna.

Många känner inte till det, men när man mäter positiva symptom med PANSS-skalan, så ingår fientlighet, som ett av 7 frågor. Fientlighet innebär att man uttrycker ilska eller förargelse, inklusive sarkasm, passivt-aggressivt beteende, glåpord och överfallsbenägen.

Du har inte rätt att posta kommentarer