Latuda godkändes 21 mars 2014 i EU och i november 2014 godkändes priset i Sverige. Informationen har varit dålig, när jag frågade Takeda, när Latuda skulle finnas på de svenska apoteken var svaret, när FASS-texten för Latuda finns i FASS. Nu har Takeda inte längre hand om Latuda utan fabrikanten har tagit över marknadsföringen och osäkerheten när det kommer till Sverige har inte klarnat.

Eftersom Latuda finns i många europeiska länder fick jag idén att parallellimportera Latuda. Skulle bli billigare och ganska snabbt skulle preparatet finnas i Sverige. Ett företag har meddelat att parallellimport av Latuda är möjligt, men att det tar 3-4 månader innan Latuda förpackningarna finns på apoteken. Det som händer då är att företaget importerar Latuda t.ex från Grekland, som har låga priser och sedan säljer det i Sverige lite billigare än vad Latuda kostar här.


Latuda finns i Norge, Danmark och Finland. Om din läkare skriver recept på Latuda kan du hämta ut receptet i dessa länder om du har ett EU-kort från Försäkringskassan. Med EU-kortet får du samma kostnad för Latuda som de i Norge etc. Observera för att få rabatt av Latuda i Sverige måste du har problem med viktuppgång eller störning av ämnesomsättningen. Om du skall hämta ut Latuda utomlands ring apoteket i det landet och fråga om pris med EU-kort och om de kan reservera en förpackning åt dig, när du kommer med receptet. Det kan också vara värt att maila danska internetapotek om man kan få Latuda den vägen via EU-kort. Har kontaktat ett norskt internetapotek Apotek1 och de skickar inte medicin till Sverige och EU-kort gäller inte i Norge.