Rökning kan orsaka 25-50 % av överdödligheten vid schizofreni

En studie av 17 kliniska studier på effekten och biverkningar av Champix och Zyban mot rökning vid allvarlig psykisk sjukdom visade att båda två gav effekt och hade biverkningar, som gick att tolerera.

Båda var likvärdiga och hade bättre effekt mot rökning än placebo.

Inte heller avbröt fler behandlingen med dessa två preparat. De flesta studier var på personer med schizofreni och schizoaffektiv.

Resultatet tyder på att de med schizofreni och schizoaffektiv bör mer använda Champix eller Zyban, när de försöker sluta röka. 

Läs mer hos The Mental Elf.

Kommentar  
Fentiaziner tros kunna ha viss effekt mot cancer t.ex Trilafon, Nozinan, Theralen och Siqualone.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22543071
Anställda inom psykiatrin tycker alltid att psykiskt sjuka har det så himla bra. Så denna cancerteori kanske är ett uttryck för detta...
Det tvivlar jag på.
En äldre kvinnlig psykiatriker jag hade sa att neuroleptika skyddar mot cancer. Vet inte om detta stämmer. De schizofrena som dör i cancer kanske är storrökare...
Tror ingen här fått Zyban eller Champix, även fast det är svårare att sluta röka vid schizofreni. Man röker mer och får värre abstinens. I USA röker 60 % med schizofreni, men jag tror att i Sverige är det kanske bara 30 % pga snusning. Det vore bra om apoteken kunde få skriva ut Champix och Zyban för att minska rökningen. Troligen känns det fel att besvära läkare med en sådan sak och därför används de inte så ofta.