Läkemedelsverket

Kanske dags för namnbyte - Läkemedelsvärk?

Det är viktigt att staten kontrollerar läkemedel och ger väg­ledning till sjukvården med en hög grad av integritet.

Vår granskning visar att regering och myndigheter kan göra mer för att hantera läke­medels­industrins inflytande, skriver Riksrevisionen.

Läs mer i Svenska Dagbladet.

Missriktad kritik mot Läkemedelsverket

Den samlade bilden av Läkemedelsverkets verksamhet i Riksrevisionens rapport är missvisande.

Rapporten bygger på en granskning som påbörjades hösten 2013 och återger inte dagens verksamhet på ett balanserat och sakligt sätt.

Viktiga slutsatser och rekommendationer i rapporten vilar på bristfällig saklig grund, skriver företrädare för Läkemedelsverket i en replik.

Läs mer i Svenska Dagbladet.

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2016-06-09 19:28
Viktigt att veta att EU:s läkemedelsmyndighet godkänner de flesta nya läkemedel och gör också säkerhetsgranskningar och bedömningar av biverkningar. Läkemedelsverket är inte lika viktigt som förr före EU inträdet. Sverige har 10 miljoner innevånare och EU över 500 miljoner dvs vi utgör 2 % av EU. Så Läkemedelsverkets betydelse borde minskat med 98 %. Läkemedelsverket har inte längre monopol. Läkemedelsverket kan också hämta information från brittiska läkemedelsmyndigheten NICE och översätta och visa på sin hemsida.

Skulle viljat ha från Riksrevisionen:

  • Läkemedelsverket skall ha ett register för allmänheten av licenspreparat
.

  • Samordnat godkännande mellan EU och USA. Så att läkemedel godkända i USA blir automatiskt godkända i EU. Idag kan det dröja 4-5 år innan antipsykotika, som är godkända i USA kommer till EU

Du har inte rätt att posta kommentarer