arg

Vissa kan ha agitation 12 gånger per år

Agitation förekommer hos 90 % med schizofreni, schizoaffektiv och bipolär (särskilt vid mani) och akut agitation kan finnas 12 gånger per år.

Agitation karaktäriseras av rastlöshet, irriterad, meningslösa rörelser, kraftigare svar på stimulans och svåra känslomässiga och kroppsliga påfrestningar.

Risk finns för att skada sig själv och andra, vilket gör att agitation skall snabbt behandlas.

Beteendeterapi med de-eskalering kan fungera, men vid svårare agitation krävs läkemedel också.

En metaanalys på 3800 patienter med agitation visade att efter en timme var Zyprexa/Olanzapin bäst och efter 2 timmar Risperidon + Iktorivil

De-eskaleringsteknik kan göra att placeboeffekten ökar och göra det svårare att bevisa effekt av läkemedel. 

Läs mer hos MPR

Kommentarer   
Admin1
#19 Admin1 2016-07-01 15:52
Upphetsning eller agitation bedöms i PANSS:
Ökande rörelser, ökat svar på stimulans, känsligare för sinnesintryck eller ökande humörväxlingar

Minimal = Tveksamt och nästan normalt
Mild = Tenderar att vara lätt agiterad, överaktiv och milt upphetsad, men utan klar upphetsning eller instabilt humör. Talet kan vara lätt pressat.
Moderat = Agitation (upphetsning) eller överaktivitet är tydlig och påverkar tal och rörelser eller sporadiska korta utbrott.
Moderat svår = Signifikant överaktivitet eller ofta utbrott av rörelser, som gör det svårt att sitta still längre än 7 minuter.
Svår = Markant upphetsning hela tiden, vilket minskar uppmärksamhet och påverkar även saker som ätande och sömn.
Extremt = Markant upphetsning, som allvarligt stör ätande och sömn och gör kontakter med andra nästan omöjliga. Snabbt tal och rörelser kan ge svårbegriplighet och utmattning.
Geta
#18 Geta 2016-07-01 13:34
Tror också att det är bra att kunna gråta. Det ger avslappning. Alla kan inte det.
sodergardfia
#17 sodergardfia 2016-07-01 13:30
Detta kan låta motsägelsefullt men jag tror det är bra att gråta. Att jag blir mindre självdestruktiv då. Det gör jätteont medan man gråter men sen har man åtminstone lite mindre negativa känslor. Jag upplever att agitation kommer delvis av uppdämda känslor. Känslorna är typ agitationens bränsle. Tar man bort bränslet får den svårt att fortsätta.

Jag har börjat med att ta fram sorgliga låtar på YouTube när jag är på väg att bli destruktiv. Då gråter jag istället. Detta funkar givetvis bara då jag är själv, för jag klarar inte av att gråta när nån annan är i närheten.

Sen hjälper det att bryta tankarna med positiva meningar, typ psalmer och skriftställen.

Sen kan man ju bli åtminstone bli lite lugnare av mediciner också.
sodergardfia
#16 sodergardfia 2016-07-01 13:17
Ibland är det svårt att skilja andliga och psykotiska upplevelser åt . Tycker jag.
Geta
#15 Geta 2016-07-01 13:12
Det är väl många här på Viska som har blivit psykotiska även om de varit troende.
sodergardfia
#14 sodergardfia 2016-07-01 12:58
Jag får tunnelseende mentalt och ser bara det som jag är agiterad av. Och jag går på autopilot liksom. Känns som att villjelivet är kapat och dras av satan. Vet inte om det är psykotiskt direkt för jag är ju troende
sodergardfia
#13 sodergardfia 2016-07-01 12:54
Mamma blir orolig men hon har också blivit van.
sodergardfia
#12 sodergardfia 2016-07-01 12:53
När jag mår sämst drar jag mig undan. Jag tycker inte om att visa känslor eller utbrott. Men ibland blir mamma vittne. För ett par veckor sen tänkte jag hänga mig men gjorde inte det utan "ströp mig". Jag ringde mamma när jag fortfarande var hysterisk. Jag tänkte åka till psykakuten och det var därför jag ringde. Men pappa var där och hörde och då skrek jag och la på och ringde och skrek att ingen fick ringa eller komma
Jag skäms så!
En gång i mars hände det på ett loppis. Vi skulle köpa bord och stolar för min nya lägenhet och betala dagen därpå. Expediten lät lite tveksam och jag blev övertygad att jag inte skulle få möblerna. Jag försökte lägga band på mig men fick ett utbrott som bara delvis var dämpat. Jag pratade/skällde högt om att jag säkert inte skulle få möblerna och jag tog tag i en av de två metallstolarna och ruskade den så dess ben rasslade mot golvet.
Mamma har sagt att hon tänkte "NEJ! Inte här!!!".
Tack och lov var det bara stolen jag anföll.
Admin1
#11 Admin1 2016-06-30 20:07
Självskada kan förekomma vid agitation, så det stämmer också. Liksom att du ibland har psykotiska besvär. Har du psykossymtom också då? Agitation är ett delsymptom till psykos. Vad säger din mamma om när du mår så där? Tror att vid agitation, så hamnar man ofta på akuten för man blir för jobbig.

Katatoni är ovanligt numera och tror inte på det.
sodergardfia
#10 sodergardfia 2016-06-30 19:12
Admin1, jag har ofta denna rastlöshet de gånger jag skadar mig. Självskadandet är för att få 'den spända tråden' i hjärnan att slakna. De värsta sjäkvskadehandlingarna är väl när jag lägger strypsnara kring halsen. De gånger jag gjort det har jag rusat fram och tillbaka med spända käkar och vridit händerna. Detta händer när jag är alldeles utom mig och bara vill dö. Jag känner mig då tvingad att agera på tankarna men ändrar mig när luften börjar ta slut.
I mindre farliga ögonblick ger jag mig själv örfilar eller gör rispor i armarna.
Måste dock nämna att det här beteendet kommer ganska sällan just nu.
Men du har nog rätt, Admin1. Agitation är nog inte rätt ord för mina upprörda tillstånd. Snarare är det väl svår ångest plus koppling mellan känslor och kroppen, därav viljan att skada kroppen.
Är äkta agitation typ som katatoni? Har läst nåt om att katatona antingen liggee still eller rör sig frenetiskt.

Du har inte rätt att posta kommentarer