Arvid Carlsson

Det bästa med Nobelpriset var applåden han fick efteråt

Svenske Nobelpristagaren i medicin Arvid Carlsson är död, uppger Sahlgrenska akademin för TT. Han blev 95 år.

– Han var en väldigt god vän och en fantastisk medarbetare, och så klart en enastående forskare. Han var upphovsman till flera stora upptäckter som lett till dramatiska förändringar för livskvaliteten hos miljontals patienter med psykiatriska och neurologiska sjukdomar säger Agneta Holmäng, dekan vid Sahlgrenska akademin. 

Läs mer hos Dagens Nyheter.

Han lanserade dopaminteorin att psykoser orsakades av för mycket dopamin i hjärnan.

Han var en ”verkligt stor klinisk forskare”, säger Paul Greengard som fick Nobelpriset tillsammans med Arvid Carlsson år 2000 i Dagens Medicin.

Kommentarer   
Geta
#3 Geta 2018-07-04 22:48
Han löste korsord för att hålla hjärnan i trim.
Admin1
#2 Admin1 2018-07-04 19:46
Han är nog Sveriges främsta Nobelpristagare i medicin någonsin i och med han har haft så stor betydelse för behandlingen av många stora sjukdomar, som Parkinsson, depression, psykoser och också högt blodtryck (betablockerare). Men hans storhet ligger främst i farmakologiska upptäckter och kanske inte så mycket klinik utom mot slutet då hans preparat ACR 16 testades mot olika psykiska besvär på hans initiativ. ACR 16 var liknande Abilify och Pharmacia gjorde en del tester, men de fortsatte tyvärr inte med preparatet.

För mig är det väldigt bra att han anses bäst, eftersom han var morbror till en kurskamrat, som sommarjobbade hos honom. Han studerade hur serotoninet varierade i koncentration i råtthjärna under dygnet. Nivån var högst på natten. Jag frågade ut honom mycket om jobbet där. Arvid hade köpt en ny Volvo, som han pratade mycket om. Han var väldigt förtjust i Volvon.
Geta
#1 Geta 2018-06-30 23:54
Konstigt att det är en sådan ny upptäckt!

Du har inte rätt att posta kommentarer