Att ge ett digitalt ansikte (avatar) till besvärande röster kan hjälpa personer med schizofreni.

Resultaten från en liten preliminär studie visar att personer med schizofreni kan få mindre röster genom att prata med en avatar som representerar rösterna.

Behandlingen sker i 30 minuters pass och bara 6 gånger, så det är en snabb metod.

Terapeuten står för avatarens tal, som först är förolämpande som personens riktiga röster, men blir sedan mer stödjande.

Terapeuten kom också med sin egen röst och uppmanade till mer kraftfullhet och stå på dig.

Under sessionerna ändrade sig rösterna vad gäller negativitet, gav till slut upp och frågade hur den kunde hjälpa till.

Läs mer i New Scientist. Tack notwoodstock för tipset!

Kommentar  
I Kanada testas denna behandling med positivt resultat för 15 av 19:
http://www.cbc.ca/news/canada/montreal/montreal-pinel-schizophrenia-patient-avatar-1.4127552
Här finns avatarstudien publicerad:

http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/17522439.2013.773457#.U7REtmfjjIW

En större studie på 70 personer med avatarterapi pågår enligt Medscape:

http://www.medscape.com/viewarticle/827797
jävla nonsens...då har de inte hört riktiga andar. Jag har aldrig haft några röster som varit speciellt negativa...nån enstaka gång bara.
Depression kan också ge röster som är deppade eller negativa. Man talar om stämningskongruenta hallucinationer dvs de är i samklang med depressionen. Så antidepressiva kan kanske vara ett sätt att behandla negativa röster också.
Mina röster var hotfulla och negativa innan jag fick antipsykotika, men sedan blev de tystare och vänliga samt hjälpsamma. De försvann efter några månader. Mina röster undergick ungefär samma utveckling som under avatarterapin.Kanske hade jag en typ av godartade röster som försvinner av sig själv så småningom.

Det verkar som om rösterna i avatarstudien var av negativt slag och mobbande. Vid depressioner så får man negativa automattankar, som är en slags självmobbning som driver på depressionen. Liknar mobbande röster. Psykoterapin KBT motverkar negativa automattankar och minskar depression. Man undrar om negativa röster kan behandlas på liknande sätt med KBT?

Sitter och funderar på om man kan ge avatarterapi åt sig själv. Man väljer ut en bild som passar till rösterna man har. Sedan när man får negativa röster tittar man på bilden och peppar sig själv och säger att rösten har helt fel och att det stämmer inte alls.