Liksom motion kan stärka kroppen hoppas forskarna att riktad mentalträning kan förbättra minne, koncentrationsförmåga och funktionsförmåga hos personer med schizofreni.

En klinisk studie e-CAeSar pågår i USA på ett spelliknande dataprogram för att förbättra tankehastighet och förmåga att tänka rätt.

När resultatet förbättras så blir spelet svårare för att höja hjärnans arbetshastighet.

Deltagarna tränar en timme per dag i 6 månader.

Mesta av de handikappande kognitiva problemen beror på felaktigheter i hjärnans nerver som uppstått tidigt i livet och som ger felaktig nervkommunikation och överbelastning av sinnesintryck.

Forskarna tror att vid schizofreni så är problemet en utvecklingstörning och inte förlust av nervceller, som vid demens och därför kan problemen vid schizofreni minskas genom träning.

När nya antipsykotika kom på 90-talet hävdades det att de förbättrade kognitionen, vilket inte stämde, men de försämrade inte kognitionen heller, men läkemedel som Akineton, som används mot vissa antipsykotikabiverkningar, kan försämra minnet.

Forskarna säger att schizofreni kopplas till hallucinationer, men egentligen är problemet dåligt minne och dålig koncentrationsförmåga, som gör att arbete inte är möjligt eller att man inte klarar vardagen.

Läs mer hos EurekAlert.

Kommentarer   
Geta
#4 Geta 2013-06-20 22:39
Det här med överbelastning av sinnesintryck måste vara en orsak till att det är så skönt att leva ett stillsamt liv.
Bitte
#3 Bitte 2013-06-20 21:55
På det sista jobbet jag hade, kunde jag inte lära mig namnen på mina medarbetare. Jag jobbade där i några år. Jag vet än idag inte vad de hette.
Admin1
#2 Admin1 2013-06-20 19:58
De som kom på 90-talet hade effekt på serotoninsystemet också, vilket gav mindre extrapyramidala biverkningar. Kallas för atypiska eller andragenerationens antipsykotika.
Ready
#1 Ready 2013-06-20 19:48
Vad är det egentligen för skillnad på de antipsykotika som kom på 90-talet och de som var innan? Var i ligger skillnaden?

Du har inte rätt att posta kommentarer