Liksom motion kan stärka kroppen hoppas forskarna att riktad mentalträning kan förbättra minne, koncentrationsförmåga och funktionsförmåga hos personer med schizofreni.

En klinisk studie e-CAeSar pågår i USA på ett spelliknande dataprogram för att förbättra tankehastighet och förmåga att tänka rätt.

När resultatet förbättras så blir spelet svårare för att höja hjärnans arbetshastighet.

Deltagarna tränar en timme per dag i 6 månader.

Mesta av de handikappande kognitiva problemen beror på felaktigheter i hjärnans nerver som uppstått tidigt i livet och som ger felaktig nervkommunikation och överbelastning av sinnesintryck.

Forskarna tror att vid schizofreni så är problemet en utvecklingstörning och inte förlust av nervceller, som vid demens och därför kan problemen vid schizofreni minskas genom träning.

När nya antipsykotika kom på 90-talet hävdades det att de förbättrade kognitionen, vilket inte stämde, men de försämrade inte kognitionen heller, men läkemedel som Akineton, som används mot vissa antipsykotikabiverkningar, kan försämra minnet.

Forskarna säger att schizofreni kopplas till hallucinationer, men egentligen är problemet dåligt minne och dålig koncentrationsförmåga, som gör att arbete inte är möjligt eller att man inte klarar vardagen.

Läs mer hos EurekAlert.