Den psykiatriska vårdavdelningen behöver en renässans – som asyl, för diagnostik samt för vård och behandling.

I Norge finns exempel på brukarstyrda inläggningar som det finns anledning för oss att ta efter, menar Lars Jacobsson.

Läs mer i Läkartidningen.

Kommentarer   
Admin1
#4 Admin1 2013-11-17 22:44
Är det någon här som skulle vilja bli tidigare inlagd och bestämma själv när inläggning skall ske?

Egentligen är folk på sajten inte inlagda så ofta. Det är bara enstaka personer som är inlagda ofta. Kanske medlemskap i Viska borde vara ett effektivt sätt att minska inläggningarna och öka tillgången på vårdplatser. :-) Alla som vill kan bli inlagda då.
Admin1
#3 Admin1 2013-11-15 16:28
Det är viktigt att komma ihåg att 10-20 % av de med schizofreni har aldrig varit inlagda. Sedan får 25 % av de med schizofreni bara en psykos och därför borde bara en inläggning eller tvångsvård bli aktuell för dem.

Det är en ganska stor grupp med schizofreni som inte blir hjälpta om man satsar på fler vårdplatser eller på att förbättra tvångsvården eftersom man får ingen sådan vård.
Geta
#2 Geta 2013-11-14 14:25
Jag är kanske ett undantag, men jag har fått precis de instruktionerna. När jag ska göra något jobbigt, bör jag några dagar innan höja dosen av antipsykotika.
Admin1
#1 Admin1 2013-11-14 14:11
Jag tror att bättre utbildning hur patienten själv kan förhindra psykos är viktigare. Det är få här som fått instruktioner av sin läkare hur de skall höja dosen vid försämring och för att stoppa en annalkande psykos.

Doseringen av antipsykotika är oftast en tablett till kvällen, men borde t.ex. vara 1 tablett till kvällen, men 2 tabletter i 3 dagar vid försämring.

Du har inte rätt att posta kommentarer