Unga personer med schizofreni, som fick kognitivträning hemma med dator, visade sig vara en lovande behandling enligt en ny randomiserad studie.

Personerna, som varit sjuka maximalt 5 år, fick ta hem en laptop med ett slags minnesträningsprogram och träna totalt 40 timmar under 8 veckor.

Det som förbättrades var allmän kognition, verbalt minne och problemlösning.

Kontrollpersonerna, som spelade vanliga dataspel lika länge fick ingen förbättring.

Träningen inriktades på att förbättra hanteringen av hörselintryck och det verkar som detta förbättrade den allmänna kognitionen.

Forskarna hoppas att förbättringen som sådan träning ger skall ha positiv effekt så att sjukdomen får ett lindrigare förlopp.

Läs mer hos medwireNews.

Kommentar  
Ingen nämnd och ingen glömd men vi har haft en medlem med 152 i IQ. Hen verkade att ha stora problem i alla fall när hen skrev på Viska.
Det vore intressant att undersöka om återfallen i psykos minskar efter sådan här behandling. Om man tänker bättre och smartare så kanske man kan undvika psykoser. Jag tror att de är så att de med högre IQ har en lindrigare sjukdom. Man kan ju se det på Nobelpristagaren Nash, som inte behövt antipsykotika på 30-40 år.
Tar 1 tesked linfröolja som rekommenderat dagsintag på flaskan. Bättre än inget tänker jag, som inte äter fisk.
Tror inte det är bevisat ännu att omega-3 förbättrar kognitionen, men det är inte omöjligt. Nackdelen med att använda rapsolja eller linfröolja är att doseringen blir osäker, eftersom dessa oljor måste omvandlas till omega-3 och doseringen blir osäker. Så omega-3 är bättre och exaktare. Linfröolja eller rapsolja kan användas som ett extratillskott för att få mer omega-3. Man måste ta minst 6 gånger mer av linfröolja än av omega-3.
http://www.health.harvard.edu/fhg/updates/Why-not-flaxseed-oil.shtml

Själv gör jag så att jag äter sill i 4 dagar och sedan 4 dagar vanlig mat + 1 matsked linfröolja.
Det ska gå lika bra att ta en hutt med rapsolja som dyra omega-3 tabletter.