Felaktiga attityder och dålig tilltro till den egna förmågan är kopplad till sämre funktion hos nyinsjuknade i schizofreni och detta är delvist orsakat av negativa symptom visar ny forskning.

Detta stöder modellen att felaktiga attityder bidrager till negativa symptom, vilket i sin tur påverkar negativt den dagliga funktionsförmågan.

Detta kan påverka sjukdomsförloppet tror forskarna. Den sak som skiljde mest från normalpersoner var att man inte kunde dejta.

Genom att ge KBT, som inriktar sig på felaktiga attityder och dåligt självförtroende, så kanske negativa symptomen kan minska och funktionsförmågan öka.

Läs mer hos medwireNews.

Kommentarer   
Admin1
#5 Admin1 2014-02-27 14:05
Det är bra med aktivering och möjlighet att odla intressen. Christer Sturmark skrev när internet var ganska nytt att det passade bra för personer med schizofreni. Tydligen kände han någon med schizofreni.
Geta
#4 Geta 2014-02-27 13:22
Det är mycket enklare att vara ute på internet än i det verkliga livet. Man behöver inte hänga upp sig på kroppsspråket.
Admin1
#3 Admin1 2014-02-27 12:58
Det finns andra studier som pekar åt samma håll och man är pessismister och inte gör något, eftersom man tror att man skall misslyckas. Även svårt och långvarigt sjuka kan ha det här problemet:
http://www.viska.se/index.php/ny-behandling/5040-aterhamtningsinriktad-kbt-ct-r-for-de-svarast-sjuka

Tror att hålla på med dator och internet kan vara bra eftersom det ger aktivering och tvingar en att lösa problem. Kanske kan en sådan sak göra att personer med schizofreni kommer att vara friskare än förr.
Ural
#2 Ural 2014-02-27 11:21
Jag kan känna igen det och brukar hålla tankarna ganska lågt och inte heller utföra så ansträngande saker för då slår det över.
Men som de brukar skriva i jämnförelse "normala personer", vadå jag har diagnosen schizofreni men är knappast onormal.
Geta
#1 Geta 2014-02-26 20:05
Man vågar ju inte tänka stort för att man är så rädd för att psykoserna ska kullkasta allt man byggt upp.

Du har inte rätt att posta kommentarer