En intressant studie pågår i England, där personer med schizofreni utrustas med ett armband Fitbit Charge HR (kostar 1500 kr finns att köpa i Sverige) och en smartphone.

Armbandet registrerar sömnen samt daglig aktivitet och sedan sänds data via smartphonen till forskarnas datorer för analys.

Dålig sömnkvalité är ett varningstecken för psykos och forskarna hoppas upptäcka och förhindra psykoser med denna metod.

Läs mer hos Mail One.

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2015-05-15 14:59
Jag hoppas de jämför armbandsresultatet med patientens självskattning av sömnkvalitén. Tror nämligen själv att de flesta klarar av att upptäcka dålig sömn själv för man känner sig risig då.

Tror själv att tillfällig höjning av antipsykotikan bör ske vid dålig sömn vid schizofreni och att doseringen skall vara behovsanpassad snarare än statisk. Det jag grubblar över är om man vid klara tecken skall görs en lätt doshöjning eller direkt gå upp i maxdos. Nackdelen med stor doshöjning är större risk för biverkningar, men jag tror det kan vara bäst ändå. Doskurvan är logaritmisk och dubbel dos ger inte dubbelt på doskurvan därför.

Dålig sömn vid schizofreni är förknippad med för höjt dopamin och kanske för lågt GABA. Antipsykotika och t.ex Imovane (GABA) kan vara bra då.

Du har inte rätt att posta kommentarer