Sockrade drycker, vitt mjöl, och för mycket Omega 6-fett – som solrosolja – ökar risk för låggradig inflammation i kroppen.

Även livsmedelsindustrins eget forskningsorgan Ilsi kopplar nu samman risken för depression och andra sjukdomar med inflammationsdrivande mat som innehåller onyttiga former av fett och kolhydrater.

Skyddande mot inflammation var bland annat vin i måttliga mängder, kaffe, olivolja och gröna bladgrönsaker.

Läs mer hos Svenska Dagbladet.

Kommentar  
Apropå olivolja. Vet du hur man hittar en drunknad italienare? Man letar efter oljefläckar på vattenytan :-)
Omega-3 sägs ha en inflammationsdämpande effekt, så det kanske kan ge visst skydd mot inflammation av kosten. Inflammation vid schizofreni anses viktig vid insjuknandet och en tid efteråt. Teoretiskt kan det kanske också förekomma i tonåren under pruningen, då nervkontakter rensas bort och det tas bort för många hos de som senare får schizofreni. Det vore intressant att ge Omega-3 i tonåren för att se om risken för schizofreni minskas.