Överläkaren Mats Gustafson och blivande specialistsjuköterskan i psykiatri Beatrice Adriansson Carlsson tänker nytt med  personcentrerad vård. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio

Sakta håller slutenpsykiatrin på att förändra sitt arbetssätt.

Även bland de svårast sjuka, de med psykoser, håller man på att införa personcentrerad vård.

– Jag har haft patienter som sagt: så har aldrig någon doktor pratat med mig förut. Det har blivit ett helt annat samtalsklimat och det har blivit lättare att samarbeta, säger Mats Gustafson.

Och genom att även känna till patientens övriga liv kan man ta fram den kapacitet hen ändå har.

Blivande specialistsjuksköterskan i psykiatri och sektionsledaren Beatrice Adriansson Carlsson säger att det blivit lugnare och mindre våld när patienterna känner sig lyssnade på. De slipper numer också en radda sjukhusregler.

Läs mer hos P4 Göteborg.

Kommentarer   
vnv
#2 vnv 2020-08-18 10:00
Heja!! :-)
Admin1
#1 Admin1 2017-05-03 15:16
Väldigt bra och viktigt projekt. En del är negativa till psykiatrin och tycker att de inte har något att säga till om. Om man uppfattar att det är psykiatrikerns medicin så kanske man inte är benägen att ta den. Att erbjuda ett par alternativ att välja mellan kan vara viktigt samt försöka att berömma personen. Många får kritik konstant, men aldrig beröm och därför är beröm viktigt. Nackdelen med detta är att det kanske tar mer psykiatrer tid i alla fall initialt, men troligen är det lönsamt i längden.

Du har inte rätt att posta kommentarer