Efter att Tarja Puolakka behandlades för tre år sedan har hon mått mycket bättre. Foto: Carina Kämpe/Region Jönköping, Petra Levinson/Sveriges Radio

En ovanlig behandlingsmetod mot depression, som i dag bara finns i ett fåtal regioner, är på väg att införas på fler håll.

Behandlingen, som heter Transkraniell magnetstimulering (TMS), kommer snart erbjudas i hälften av landets regioner.

– Jag kände att jag fick krafterna tillbaka och började tänka mer positivt. De där jobbiga tankarna försvann och jag fick mer kraft att göra saker hemma, säger Tarja Puolakka.

Läs mer hos Sveriges Radio. Tack Geta för tipset!

Kommentarer   
Admin1
#1 Admin1 2019-01-28 14:21
För 2 år sedan utvärderade SBU TMS:

Idag ges magnetstimulering vid ett fåtal psykiatriska kliniker i Sverige. Även om resultaten i studierna ser lovande ut, finns det två skäl till att även fortsättningsvis betrakta behandlingen som experimentell. Det ena är att det är svårt att avgöra vid vilken grad av läkemedelsresistens som behandlingen har effekt. Det andra är att det behövs större studier för att klarlägga om metoden kan ge minnesstörningar.

Konsekvensen av SBU:s granskning är att magnetstimulering kan prövas inom ramen för utvärderande studier för läkemedelsresistenta patienter som inte lämpar sig för ECT.

https://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/transkraniell-magnetstimulering-vid-depression/

Tror inte att TMS får så stor användning, men om några år kan esketamin nässpray komma och troligen ersätta ECT delvis. Ger snabb effekt.

Du har inte rätt att posta kommentarer