Irländska evidensbaserade riktlinjer säger att börja med metformin (medicin mot åldersdiabetes) tidigt för patienter som går upp mer än 7 % av sin baslinjevikt under den första månaden av antipsykotisk behandling.

Ofta kommer viktökningen snabbt och i början av behandlingen.

Vid schizofreni är övervikt 40 % vanligare än i den allmänna befolkningen och 80 % får viktökning efter sin första behandling

Det stöder också metformin kan användas när viktökning redan finns.

Läs mer i Medscape.

Kommentar  
Man får ett inskränkt liv med Metformin. Man går aldrig säker. Det är som med IBS. Om man ska göra något särskilt är det bäst att inte ta medicinen innan.

Quoting Geta:

Biverkningarna på Metformin är inte så roliga. Man måste alltid veta att det finns en toalett i närheten.


Man blir alltså lös i magen och kan inte stoppa det?
Övervikt är nog inte samma problem som för 15 år sedan. Idag får många Abilify, som har mindre viktuppgång. Men för de som får Clozapine kan det nog vara bra med metformin.

Vid vanlig diabetes ges insulin, men vissa med åldersdiabetes som inte tål tablettbehandling får också insulin. Men insulin har nackdelen att det kan ge viktuppgång.
Metformin är väl den vanligaste medicinen mot diabetes och inte bara mot åldersdiabetes?
Låter ju ganska självklart att i möjligaste mån försöka förebygga övervikt efter att ha satt in läkemedel där en känd biverkan är just övervikt. Det borde ligga samhällsekonomiska incitament i just det och inte bara personliga individuella.
De säger att dosen kan minskas vid magbesvär eller så startar man i låg dos och höjer dosen långsamt.
Biverkningarna på Metformin är inte så roliga. Man måste alltid veta att det finns en toalett i närheten.